GRÅVEJR, MEN HERLIGE FUGLEOPLEVELSER ALLIGEVEL DEN 10. SEPTEMBER 2021.

Vejret havde fuldstændig skiftet karakter i forhold til i går, det var nu gråt og diset og der kom et par kraftige byger i løbet af dagen. Enkelte svage solstrejf sås allersidst på dagen. Da vejret ikke indbød til at tjekke den sydlige del af Langeland, da jeg regnede med der nok atter var få rovfugle i luften betød jeg blev i området omkring Spodsbjerg havn i dag. Jeg lagde ud ved Baragge Nebbe og så straks den Islandsk Store Kobbersneppe som atter gik sammen med den selvsamme Lille Kobbesneppe. På et tidspunkt forsøgte et par andre Små Kobbersnepper at gå sammen med dem, de blev dog straks jaget væk af den Islandske Store Kobbersneppe !. Det var tyndet noget ud blandt Sandløberne i dag da det kun blev til 15 fugle. En gennemgang af mågerne viste sig at være en rigtig god ide da jeg pludselig fandt en rastende adult Sorthovedet Måge som stod på en lille sten og pudsede sig et stykke ud. En enkelt 2k Kaspiske Måge var der også, det var dog en af dem jeg har set flere gange i havnen. Inden jeg ville bruge resten af dagen i Spodsbjerg havn ville jeg lige tjekke Drejet som er området mellem Baragge Nebbe og havnen. Her var der dog tomt, men lige som jeg ville køre ser jeg røven af den adulte Sorthovedet Måge højt på himlen med kurs mod havnen. Fra Drejet kan jeg se den lander på en bundgarnspæl ved havnen og så var det bare med at komme afsted. Jeg genfinder den straks og for første gang får jeg denne art som havneart, da den lige er inde og vende. Jeg har flere gange set arten fra havnen uden den er kommet helt ind. Faktisk er det første gang jeg ser arten i de Langelandske havne !. Fuglen raster i flere timer i området uden dog at komme ind i havnen igen. Havnen bød på 4 Kaspiske Måger hhv. 2 2k samt 2 juvenile fugle, alle de Kaspiske Måger jeg så i dag var A fugle. I første omgang regnede jeg med at begge de juvenile fugle var nye for 2021 mens begge 2k fuglene var gamle kendinge. Jeg valgte om aftenen at tjekke op på den ene juvenile fugl da der var et eller andet der virkede bekendt. Det viste sig at være den første juvenile fugl jeg fandt i år i Spodsbjerg havn og som rastede i perioden den 1. august til den 26. august 2021. Fuglen var nu godt i gang med at udvikle sig til en 1.vinter fugl. Heldigvis har jeg igen i år bygget et “forbryderalbum” op så jeg har mulighed for at tjekke så mange detaljer som muligt og derved kunne genkende fuglene på individbasis selv om de ikke er farvemærket og derved undgå dobbeltregistreringer. Det er godt nok et kæmpearbejde men super spændende hvis man gerne ville have et præcist overblik over hvad der går igennem Langeland af Kaspiske Måger i løbet af et kalenderår… og det vil jeg meget gerne. Enhver psykolog ville sikkert sige der er basis for alle bogstavsygdommene og sikkert lidt mere til.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Sorthovedet Måge adult. Det hele startede ved Baragge Nebbe, herefter Drejet og til sidst tilbragte den en stor del af dagen i og omkring Spodsbjerg havn. Baragge Nebbe den 10. september 2021.

Sorthovedet Måge adult. Kald mig bare tosset, men hvor var det fedt endelig at få den som havneart. Spodsbjerg havn den 10. september 2021.

Sorthovedet Måge adult. Bemærk hvordan de yderste svingfjer ikke er helt udvokset endnu. Når den stod så den meget kort ud bagtil og på vandet mindede den lidt om en Thorshane i vinterdragt (med lidt god vilje) Spodsbjerg havn den 10. september 2021.

Kaspisk Måge juvenil/1.vinter. Årets første juvenile fugl som jeg registrerede i Spodsbjerg havn i år (den 1. august til den 26. august 2021) vendte i dag tilbage og havde forandret sig meget i denne periode og var en udfordring at kunne genkende. Spodsbjerg havn den 10. september 2021.

Kaspisk Måge juvenil. Samme fugl som på forrige foto. Fantastisk at kunne følge deres dragt samt fældning. Der er ikke mange steder i Danmark hvor det er muligt at gå så meget ned i detaljerne som i de Langelandsk havne…. heldige mig. Spodsbjerg havn den 23. august 2021.

Kaspisk Måge juvenil. Her er et eksempel på hvordan man kan genkende den samme fugl uden den er ringmærket. Prøv at sammenlign med det næste billede. Spodsbjerg havn den 23. august 2021.

Kaspisk Måge juvenil/1.vinter. Prøv at følg de 4 pile (a,b,c og d) og se på billedet ovenover. Spodsbjerg havn den 10. september 2021.