HVILKEN SILDEMÅGE ? SPODSBJERG HAVN DEN 28. AUGUST 2021.

Generelt ser jeg ikke mange Sildemåger i de Langelandske havne og der bliver næsten heller aldrig meldt nogen af andre. Dog har jeg set flere de sidste 1.5 år i forbindelse med jeg har haft muligheden for at intensivere min interessere for forekomsten af Kaspiske Måge igennem alle årets måneder på øen. Det er primært de Vestlige Sildemåger jeg ser men der har dog været omkring en håndfuld Baltiske Sildemåger. De Vestlige Sildemåger er primært adulte fugle, mens det er meget få juvenile/1k fugle jeg har registreret. Situationen er helt anderledes hos Baltisk Sildemåge, her er det kun blevet til en adult fugl, mens resten er juvenile/1k fugle.

I dag mens jeg stod i Spodsbjerg havn og tjekkede måger opdagede jeg pludselig en interessant Måge som bare trak hurtigt forbi havnen uden at standse op. Jeg nåede et par sekunder at tænke den ligende en Middelhavssølvmåge på grund af halebåndet, men kom hurtigt på andre tanker og bestemte den til Sildemåge. Min erfaring med de Vestlige Sildemåger er de normalt ikke er rigtig reagere på det brød jeg smider ud til de andre måger. Omvendt virker det som om Baltisk Sildemåge er mere interesseret. Men da den bare trak forbi og var på vej væk så forsøgte jeg alligevel med at smide et par hurtige skiver toast ud i vandet. Da Svartbagene og Sølvmågerne straks reagere og lavede en masse larm fik det Sildemågen til at vende om, selv om den nu var godt 500 m væk fra havnen. Den var dog forsigtig og smed sig lidt på afstand af de andre måger. Herefter tog den et par ture henover de andre måger og smed sig blandt dem. Desværre blev den bange da jeg løftede kameraet og fløj længere ud, her lå den et par minutter før den forsvandt. Da vinden nu i flere dage er kommet fra NØ kunne jeg ikke lade være med at spekulere på om det ikke kunne dreje sig om en Tundramåge. Med den viden vi har nu er det et meget vanskeligt  spørgsmål at svare sikkert på…. En stor Sildemåge i komplet juvenil dragt i november/december vil være mere sikker at antage er en Tundramåge. (Havde en ved Skovsgård Gods i november 2020 se opslag på bloggen) Desværre ved man meget lidt om Tundramågens forekomst i det tidlige efterår.

(Modtaget følgende fra Hans Larsson angående dagens fugl. Den kan godt passe på en hun Tundramåge, men hvordan man udelukker en stor han Baltisk Sildemåge ved man pt ikke !)

Inden det hele drukner i “Sildemåge-lommefilosofi” fra min side… Skal det nævnes det blot blev til 2 2k Kaspiske Måger i Spodsbjerg havn som begge vanen tro var gengangere (den mindste hyppige samt den jeg først så ved Baragge Nebbe i juni 2021). Bagenkop havn havde endnu en dårlig dag hvad angik måger.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Sildemåge Heuglini/Fuscus juvenil. Spodsbjerg havn den 28. august 2021.

Sildemåge. Heuglini/Fuscus juvenil. Spodsbjerg havn den 28. august 2021.

Sildemåge Heuglini/Fuscus juvenil. Spodsbjerg havn den 28. august 2021.

Sildemåge Heuglini/Fuscus juvenil. Spodsbjerg havn den 28. august 2021.