ET NYT KENDETEGN TIL AT SKELNE KØNNENE FRA HINANDEN I FLUGT ? – NILGÅS RUDKØBING VEJLE DEN 25. MARTS 2021.

I forbindelse med et andet ærinde i Rudkøbing vendte jeg lige Rudkøbing Vejle i dag sidst på eftermiddagen. Der var ikke meget spændende at kigge på, udover Nilgåse parret som var på dupperne og viste noget yngleadfærd. Jeg har aldrig tidligere haft mulighed for at iagttage denne adfærd, hvor især hannen bredte vingerne ud. Hunnen bidrog også med det et par gange, uden det dog var med helt udbredte vinger som hannen. De var også særdeles vokale og faktisk var det lige pludselig meget mere spændende at kigge på denne invasive art. En sjov lille detalje som jeg ikke ved om er et ganske kendt kendetegn var jeg lod mærke til at det kun var hannens fødder der stak ud bag halen. Dette var ganske tydeligt på mine billeder af fuglene i flugt. Om det holder som et kendetegn kræver nok nogle flere iagttagelser, men kan måske bruges som et supplerende kendtegn hvis man forsøger at kønsbestemme trækkende fugle (især enlige fugle).

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Parret udviste aggressiv adfærd – Her ses hannen forrest med helt udbredte vinger. Hunnen gjorde det samme ved et par lejligheder, men aldrig med helt udbredte vinger. Rudkøbing Vejle den 25. marts 2021.

Begge fugle var meget vokale. Rudkøbing Vejle den 25. marts 2021.

Der er tydelig forskel på han og hun i størrelse (han til højre). På en enlig fugl er det måske svære at kønsbestemme en trækkende fugl, men bemærk dog at fødderne stikker forbi halen på hannen. Rudkøbing Vejle den 25. marts 2021.

Bemærk igen hvordan man slet ikke kan se fødderne stikke forbi halen hos hunnen til venstre. Armsvingfjerene hos hannen er mere glossy, men sikkert ikke nemt at se med det blotte øje på en trækkende fugl uden foto. Rudkøbing Vejle den 25. marts 2021.

Bemærk hvor fint fødderne ses stikke forbi halen her på hannen. Rudkøbing Vejle den 25. marts 2021.

Nilgås. Hannen flyver øverst og man kan nemt se den virker kraftigere end hunnen i denne vinkel. Rudkøbing Vejle den 25. marts 2021.