DEN SIDSTE LUNDSANGER ART “STEMPLEDE SELVFØLGELIG OGSÅ IND I BLÅVAND OMRÅDET”…

Det er ikke tit en dansk lokalitet kan sammenlignes med en af Englands mest hotte områder for sjældne fugle… men Blåvand og Scilly i det yderste SW-lige Danmark og England har det tilfælles, at de begge har produceret Grøn Sanger og Sibirisk Lundsanger (kan ikke lide navnet Østlig Lundsanger) som første gangs fund for hhv. DK og England…

Jeg mindes med store glæde hvordan jeg i mine unge år i 80erne begyndte at abonnere på British Birds og slugte den en bestemmelsesartikel efter den anden om sjældne fugle fra Asien… samt her læste om den berømte Øgruppe i England der år efter år producerede spændende fugle.. Arter der virkede fuldstændig utopiske set med “danske briller”… Således blev den første Grøn Sanger fundet i september 1983 og ret kort tid efter kom det første fund af Sibirisk Lundsanger i oktober 1987…jeg var “solgt” og dagdrømte om disse arter, uden dog rigtig at tro på det kunne ske i Danmark…

Men nogen gange sker der små mirakler…. jeg har nu set alle 3 arter Lundsanger i Blåvand området… Jeg så min første Lundsanger, da jeg tog min første sæson på Blåvand Fuglestation den 22. august 1988 da Mikkel Lausten fangede en og vi så endda yderligere en da der rastede en ved Vestskoven den 25. august fundet af Fritz Rost… her hørte jeg også arten kalde for første gange… Siden hen har jeg set og selv ringmærket mange Lundsangere ved Blåvand Fuglestation. Artens status har ændret sig dramatisk i Blåvand fra sjælden til regelmæssig… især pga. arten nu ses meget hyppigere om foråret end om efteråret, faktisk er den blevet sjælden om efteråret. Forårsudviklingen falder helt i tråd med det man ser på Helgoland, hvor arten også er steget i antal om foråret og endda har ynglet.. Det vil nok ikke komme som den helt store overraskelse hvis den bliver fundet som ynglefugl i Blåvandområdet… Måske Thomas Lange haven i Ho kunne være et godt bud…

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Desværre har jeg aldrig fået digitaliseret mine fotos af min første Lundsanger fra august 1988.. Så det bliver istedet den sidste Lundsanger jeg pillede ud af nettene ved Blåvand Fuglestation den 4. juni 2017 der kommer med .

Tidligere var Lundsanger kun én art der bestod af flere racer… men tiderne er skiftet og således er der dukket to nye Lundsangere op… racerne nitidus og plumbeitarsus er blevet ophævet til egne arter… og de senere år er arterne dukket op i vores nabolande i bla. Sverige, Tyskland samt Holland og troen på at de kunne dukke op i Danmark begyndte at være realistiske… Selv troede jeg mest på det nok var Chr.Ø og Mikkel Lausten der en dag ville være stedet samt  manden der pillede en ud af nettene… Men jeg skulle blive klogere…

Den 27. maj 2015… fik jeg selv fornøjelsen af at være med til den næste Lundsanger art for Danmark… Grøn Sanger (nitidus) ved Blåvand Fuglestation… De fleste kender nok historien…. Men det var meget tæt på det aldrig var blevet til noget… Jeg kunne først åbne net omkring middag pga. dårligt vejr… men efter en time og nul fugle snuppede jeg endelig en fugl… en meget grøn Lundsanger… som jeg mistænkte for at være en mulig Grøn sanger.. En fjer blev sendt til DNA, men forskeren smed fjeren væk !! … men heldigvis havde jeg indsamlet to… og så kom svaret, Danmark havde fået sit første og forsat eneste fund af Grøn Sanger.. Omkring 15 ornitologer nåede den, blandt dem artskongerne, Jørgen Munk, Rolf Christensen og Tim Hesselballe.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Grønsanger, Blåvand den 27. maj 2015.

Nu var det kun et spørgsmål om tid før DK skulle have sit første fund af Sibirisk Lundsanger (plumbeitarsus)… og helt fantastisk dukkede denne også op i Blåvand området ved Tipmose i Ho, da Michael Mosebo fandt en den 18. oktober 2019… Han var dog lige ved at snyde os alle sammen, da han i første omgang tog den for at være en Hvidbrynet Løvsanger… men han blev hurtigt tilgivet og endda da næsten tilbedt, da fuglen var på plads næste dag…

Foto: Hans Ægidius, Copyright.

En stor tak til til Hans Ægidius for lån af det meget smukke foto af den Sibirisk Lundsanger fra Ho ved Blåvand den 19. oktober 2019.

Selv om DNA forskellene ikke er særlig stor mellem de 3 arter, så er de meget forskellige fra hinanden… Lundsanger og Grøn Sanger minder mest om hinanden, mens Sibirisk Lundsanger mere minder om en Nordsanger, da den har større og kraftigere næb samt umiddelbart bevæger sig langsommere end de andre to (egne iagttagelser vedr. bevæglsesmønster).

Det var historien om hvordan Blåvand tog føretrøjen på vedr. Lundsanger…. Skal Blåvand også have Danmarks første Østlig Kronsanger eller endda Lysbenet Løvsanger ???…