DNA´EN HAR TALT – HVIDHALSET FLUESNAPPER GÅR I MINUS OG LANDETS FØRSTE “BLYTHI” GÆRDESANGER DEN 18. JULI 2022.

JEG HAVDE VANEN TRO FÅET STORHEDSVANVID DA JEG UDEN TØVEN KALDTE BLYTHIEN FRA BLÅVAND LANDETS FØRSTE. EN IVRIG LÆSER AF BLOGGEN TIM HESSELBALLE HANSEN HAR GJORT MIG OPMÆRKSOM PÅ AT DER ET FUND FRA ANHOLT DEN 20-21. OKTOBER 2012. JEG BEKLAGER DENNE FEJL OG VIL CYKLE VIDERE SOM DEN EVIGE TO´ER RYDMOND POULIDOR….. UNDSKYLD UNDSKYLD JEG GØR DET ALDRIG MERE. 

Det er sjældent jeg har været med på moden og alligevel har jeg for en gangs skyld været lidt forud for min tid !. Jeg begyndte allerede for over 30 år siden at indsamle fjer fra ringmærkede småfugle. I starten var det blot for sjovt, men som årene gik og videnskaben pludselig med sikkerhed kunne sige hvilken art man havde set via DNA fra en fjer tog jeg det mere alvorligt. Det betød blandt andet jeg kunne dokumentere Danmarks første fund af Grøn Sanger via DNA fra en fjer fra fuglen som jeg ringmærkede ved Blåvand den 27. maj 2015… (læs om fundet under artikler her på bloggen.)

Gennem årene har jeg via min gode kontakt til Professor J. Martin Collinson fra Aberdeen som arbejder med DNA fået tjekket flere Gransangere som jeg gerne ville vide om de evt. kunne være Iberiske Gransangere da de på den ene eller anden måde havde været afvigende. Det drejede sig alle om fugle jeg havde ringmærket da jeg var ringmærker ved Blåvand Fuglestation. I efteråret 2015 den 8. september 2015 fangede jeg en interessant Fluesnapper som passede ret godt på en Hvidhalset Fluesnapper. Fuglen blev og meget forståeligt ivrigt diskuteret og jeg fik flere ekspertudtalelser omkring bestemmelsen… og den endte med at blive blive bestemt til en sikker Hvidhalset Fluesnapper. Den har dog altid naget og pint mig og for et halvt år siden fik jeg endelig taget mig sammen og sendt en indsamlet fjer afsted til Martin. I samme forbindelse sendte jeg fjer med fra 2 Gærdesangere som jeg ringmærkede den 3. oktober 2016, da jeg havde mistanke om at der kunne være noget “østligt” i dem. I dag kom så svaret fra Martin…. Videnskaben kontra feltornitlogien !. Det var en krystalklar Broget Fluesnapper!!!. På en måde burde jeg være lidt skuffet, jeg havde begået en fejlobs og mistet et godt fund. Jeg synes dog det er langt mere interessant og vigtigt at fuglen nu er sikkert bestemt. Det er nok ikke sidste gang DNA´en vil “vinde” over feltornitologien, det skal man dog ikke lade sig slå ud over, men blot betragte det som en fantastisk hjælp til en sikker bestemmelse. 

Takket været Martins gode hjælp kunne den ene af de to Gærdesangere bestemmes til en sikker Blythi , mens den anden blot var en ganske almindelig curruca. Det er umiddelbart det første sikre fund af denne underart i Danmark, hvor kun fund med DNA godkendes som sikre. Der er sikkert set mange flere gennem tiden som blot ikke har kunne dokumenteres med sikkerhed. Så fantastiske Blåvand har atter produceret en ny for landet. Selv om det pt. blot er en race (de bliver sikkert i fremtiden splittet i mange arter lige som de Hvidskæggede sangere er blevet.) så er jeg ret glad for fundet, det er jo trods alt en NFL (ny for landet og dem elsker vi birdere at blære os med.). Tidligere var det det Gedser Fuglestation der havde landets første fund da de havde ringmærket en den 27. oktober 2016.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Broget Fluesnapper… Endelig og takket være DNA kunne denne fugl bestemmes med sikkerhed (og jeg fik ro i sjælen). Blåvand den 8. september 2015.

Broget Fluesnapper. Vingen så ret god ud for Hvidhalset Fluesnapper. Blåvand den 8. september 2015.

Gærdesanger Curruca curruca blythi. Fuglen tabte desværre en stor del af halen da den sad i nettet. Heldigvis vokser halen hurtigt ud igen og fuglen vil klare sig uden problemer.  Jeg har ikke andre fotos af Danmarks første blythi som ikke ville kunne være blevet bestemt uden DNA. Blåvand den 3. oktober 2016.