AFVIGENDE “FARLIG” SORTAND VED BOTOFTE, LANGELAND DEN 5. JANUAR 2022.

I dag kørte Laila og jeg atter en tur til Langeland for at se lidt på fugle… På vejen hjem fra det nordlige Langeland hvor vi primært havde set på fugle tog vi et stop ved Botofte Strand. Her ville vi lige tjekke havet for rastende Dykænder og hvad der ellers måtte være. Tæt på land var der en større flok Sortænder og mellem dem var der en fugl der straks sprang i øjnene på os. En af Sortænderne fremviste et ekstremt gult næb og vi nåede et kort øjeblik at tænke på Amerikansk Sortand. Denne kunne dog ret hurtigt udelukkes og vi begyndte nu at arbejde på om det var en afvigende/inden for det maksimale eller evt. en hybrid mellem Sortand og Amerikansk Sortand. Når fuglen havde front direkte mod os, kun man se at det gule gik helt op til næbbasis og derved helt ind til panden og så meget bredt ud. Med fronten imod os var fuglen derved ret svær at skelne fra en Amerikansk Sortand. Fra siden kunne man dog se at det gule ikke nåede helt ind til basis, der var i begge sider en sort halvmåne. Selve næbformen virkede derimod umiddelbart afvigende fra en Sortand, der var ligesom ikke nogen lille knop som hos Sortand. Den virkede mere klumpet og kunne derved mere minde om en Amerikansk Sortand. Det kan måske skyldes det gule på næbbet var så udbredt at det var svært at beskrive næbformen helt præcist. Det store spørgsmål er så om det er en afvigende Sortand eller en Sortand med maksimalt gult for arten eller en hybrid… Mest sandsynligt er det nok med en afvigende/maksimalt gult for arten, men hybridspørgsmålet kan også være i spil på grund af næbformen.

Foto: Laila Neemann, Copyright.

“Sortand”. Med fronten imod en lignede ret godt en Amerikansk Sortand. Botofte Strand den 5. januar 2022.

“Sortand”. Det var nemt at udpegede den beskrevne fugl mellem de andre Sortænder. Botofte Strand 5. januar 2022.