BRUTAL DECEMBER REKORD – 25 KASPISKE MÅGER PÅ LANGELAND DEN 11. DECEMBER 2020.

Hvad “brunhilde” sker der lige…. Det væltede med Kaspiske Måger i et antal jeg aldrig tidligere har set i december på Langeland. Bagenkop var total ustyrlig i dag, allerede da jeg ankom sidst på formiddagen var der mange fugle inde og senere blev der hevet endnu flere fugle ind af et par kuttere. Jeg havde intet mindre end 21 forskellige Kaspiske Måger, hvoraf de 12 var nye !!. Så selv om det var rigtig hamrende koldt og jeg havde ondt i ryggen… så kom det store smil frem. Hvis jeg ikke husker helt forkert, så er det næststørste antal af Kaspiske Måger jeg har haft i havnen, mener jeg havde en enkelt dag i sommers under invasionen hvor jeg havde omkring 22-23 fugle inde i havnen. Aldersfordelingen var følgende 2 Adult (begge nye), 1 4k+ (genganger), 5 3k (3 nye), 2 2k (1 ny) og 11 1k (6 nye). Selv om det var svært at løsrive sig så ville jeg lige nå at tjekke Spodsbjerg havn, det kunne jo være det også var sjovt deroppe, selv om vinden nok stod for kraftigt ind igennem havnen. Der var heller ikke nær det antal måger i Spodsbjerg som i Bagenkop. Det kunne der dog sagtens have været da den største kutter i havnen “fru Nielsen” fortsat lå langt ude og havde mindst 100-150 fugle efter sig, de nåede desværre aldrig ind mens det var lyst. Så jeg måtte nøjes med 4 Kaspiske Måger, men pyt når bare 2 af dem var nye så gik det nok alligevel. Fordelingen heroppe var 1 Adult (ny) og 3 1k (1 ny), så samlet bød de to Langelandske havne på 25 fugle, hvoraf de 14 var nye for 2020. Jeg har ikke rigtig nogen god forklaring på hvorfor der netop er så mange i øjeblikket, både november og nu især også december har budt på mange flere fugle end jeg er vant til (normalt den tid på året hvor jeg har mest tid til mågekig. Intenst de seneste 10 år) . Om det er en kombination af vindretningen (meget østlige vinde i øjeblikket), en november der har budt på ret høje varmegrader så fuglene ikke er kommet afsted mod SV kunne være et bud. 

Lidt usædvanligt bød Spodsbjerg på en Hættemåge i fuld sommerdragt, dvs. den allerede havde anlagt hætten. Udover den allerede havde fået “hatten” på, så var den også ringmærket, men pga. mørket kunne den ikke aflæses (stål ring). Prikken over ” i`et” i dag var dog da en af de flinke fiskere i Bagenkop lige kom med to fine friskfangede rødspætter til mig… Det var en fantastisk aftensmad (tak).

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Denne adulte Kaspiske Måge høre nok til en af de mere østlige bestande… Bemærk sort på p10 samt lidt på yderfanen af p4. Bagenkop den 11. december 2020.

En 2k Kaspisk Måge viser akrobatiske evner. Bagenkop den 11. december 2020.

Denne 1k Kaspiske Måge type vil sikkert kunne provokere nogen… og den minder også om  Kirby`s Gull (se bla. bloggen den 9. december 2020). Men den var ikke nær så mørk på undersiden som denne. Kirby`s Gull var iøvrigt også i havnen og kunne sammenlignes med denne her. Bagenkop den 11. december 2020.