ET SIDSTE RASERIANFALD OG SÅ VAR NUMMER 100 I HUS…SPODSBJERG HAVN DEN 10. JULY 2020

Efter jeg havde brugt en halv dag på at finde Kaspiske Måge nummer 100 på Langeland siden den 1. januar 2019 og det ikke var lykkedes… var humøret ikke i top. Min gamle hjemmebane Blåvand havde ovenikøbet haft den tidligste juvenile Kaspiske Måge der nogensinde var registreret i Danmark i dag. Tidligere delte jeg denne rekord med Tim Andersen og Jørgen Hulbæk, da de havde en fra 12. juli 2013 i Køge havn og jeg en på samme dato i Spodsbjerg havn i 2017. Kort før kl. 18 trak jeg atter i kamptøjet…. det skulle fandeme være løgn… jeg måtte kunne finde en før lukketid. Jeg kunne kun nå en ny tur til Spodsbjerg havn og hvilken god beslutning det var… Jeg havde ikke været i havnen ret meget mere end 5 minutter før jeg opdagede en sovende juvenil Kaspiske Måge langt ude på molen i den sydligste del af havnen. Men typisk så skulle den stå længst væk og være næsten umulig at få dokumenteret… den fyldte ikke meget i min gamle 7 x 42. Men jeg fik smidt et par skiver toastbrød og så vågnede “babyen” og fløj lige hen til mig… Ned ville den ikke, men jeg nød den alligevel fuldt ud. Dejligt det lige blev Spodsbjerg Havn der løb med nummer 100 samt min tidligste nogensinde… da der ikke har været mange Kaspiske Måger her i år. 

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Tillykke til Langeland med Øens tidligste fund af en juvenil Kaspisk Måge. Spodsbjerg havn den 10. juli 2020.

Jeg tror det er første gang nogen i Danmark overhovedet har forsøgt at genkende alle de individer der har været forbi et bestemt område og i mit tilfælde Langeland. Selv om næsten ingen af fuglene har været ringmærket har jeg gennem tusindevis af fotos alligevel kunne genkende og skelne de enkelte individer. Der findes næppe et område i DK, altså hvor der forekommer mange Kaspiske Måger hvor forekomsten er så intenst belyst. Langeland er også et fantastisk sted at arbejde med arten, da man kan komme meget tæt på fuglene og derved nemmere kan dokumenter de enkelte fugle. Jeg vil selvfølgelig forsætte resten af året med at prøve på at kunne genkende alle de individer jeg finder på Langeland… 

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Først sovende… men lidt brød i vandet og den kunne ikke stå for fristelsen. Spodsbjerg den 10. juli 2020.

I øvrigt synes jeg det er rigtig spændende at Blåvand havde et så tidligt fund af en juvenil i dag. De ville aldrig været sket for ganske få år siden, da ville arten først være dukket op sidst i juli på de kanter. Men i takt med den bare er kommet tættere og tættere på som ynglefugl, (Bla. nu i Holland med flere rene par), så vil man især nok i Vadehavsregionen kunne finde den lige så tidligt som i Østdanmark. Det bliver spændende hvornår det første par bliver fundet herhjemme… Langli eller Mandø kunne måske være et godt bud… ja eller endda Rømø… selv om Sønderjyderne ikke kan lide at kigge efter arten der !!!.

Tak for besøget, håber der kommer mange flere i løbet af juli og resten af året. God mågesæson til alle. Spodsbjerg den 10. juli 2020.