LOOKING BACK – PERSONLIGE HØJDEPUNKTER I NETTENE VED BLÅVAND, DEN 25. FEBRUAR 2020.

DEN 26. FEBRUAR 2020 ER DER TILFØJET LIDT EKSTRA FOTOMATERIALE.

På en dag hvor vejret er helt skørt med kraftig vind her i Øhavet samt i det øvrige land… er det oplagt at falde i arkiverne og dagdrømme lidt. I mange år passede jeg nettene ved Blåvand Fuglestation og ringmærkede mange tusinde fugle. Mellem de mange almindelige fugle var der også mange fantastiske overraskelser. Nogle var ventede mens andre var totalt uventede… Som de fleste andre ringmærkere havde jeg også mange drømmearter, især var jeg stærkt optaget af at fange en Hvidskægget Sanger. Det tog lidt tid men i 1994 fangede jeg endelig en hun… en temmelig kedelig en, men for pokker jeg var pavestolt. Samme dag havde jeg tidligere på morgen fundet en rastende Rødhovedet Tornskade, jeg følte jeg kunne gå på vandet den dag. Sidenhen har jeg fanget flere og heldigvis har det været smukke hanner, både af den Østlige og Vestlige. Da Hvidskægget Sanger var blevet fanget og mærket steg ambitionerne og Sorthovedet Sanger blev næste mål.. Stærkt inspireret af at det engang var lykkedes Erik Enevoldsen og Alex Sand Frich at fange en i Hvide Sande, så ville jeg fange den første for Blåvand…lidt crazy og lokalpatriot var man jo… Det tog rigtig mange mange mange år… men i 2007 kom den. Jeg var nærmest ved at død af udmattelse det forår, da jeg kæmpede for at slå den gamle forårsrekord for fleste fangede fugle på en sæson. Den gamle rekord havde min gamle læremester fra mit første år som observatør ved Blåvand Fuglestation Mikkel “Zeiss” Lausten. Jeg var oppe imod en af de mest ihærdige, dygtige og seje ringmærkere der nogensinde havde været på stationen. Det betød mange dage hvor nettene var oppe i op til 14 timer… Den 20. juni 2007 var der ekstremt fugletomt i Blåvand og jeg lignede en zombie lige indtil jeg kom op til det næstsidste net i Fyrhaven. Her hang der to fugle og den første jeg så var en Sortstrubet Bynkefugl, en art jeg aldrig havde fanget før… Men den blev næsten glemt i samme sekund som jeg så den anden fugl… En smuk rød orbitalring kiggede på mig… Sorthovedet Sanger…. det var ikke til at forstå… tiden stod totalt stille… Jeg slog Mikkels rekord 5 dage senere… herefter var det direkte hjem til Fyn og sove…. Besættelse er farligt, jeg var så udmattet at jeg måtte gå til lægen… Hun rystede på hovedet og så sagde du bliver ikke 50 år på den måde… Men still going strong…. men tempoet er også sænket… men ikke ambitionerne….

Her er lidt blær og gode arter fra mine hænder som ringmærker ved Blåvand Fuglestation. Håber i bære over med mig…..

Foto: Henrik Knudsen, Copyright. 

Hvidskægget Sanger den 2. maj 2013. Denne art kan altid få smilet frem en tidlig forårsmorgen.

Sorthovedet Sanger den 15. juni 2011…. jo jo jeg fangede også nummer to for Blåvand… jeg er lidt kålhøgen…sorry.

Buskrørsanger den 7. juni 2014.  Lidt kedelig fugl, men forsat et godt lille hit.

Spottesanger den 2. september 2011. To gange kunne jeg plukke den art i nettene, denne her er eneste efterårsfund ved Blåvand.

Savisanger den 11. maj 2013. Første og eneste fund ved Blåvand blev fanget i Stationshaven på en meget kold dag.

Grøn Sanger den 27. maj 2015. Der måtte DNA til før den var sikker. 

Sydlig Nattergal den 4. juni 2015. En af de mere regelmæssige i hånden gennem tiderne.

Hvidhalset Fluesnapper den 8. september 2015. En meget sjælden gæst på Hukket og en af de få fra om efteråret i Danmark.

Fuglekongesanger den 20. oktober 2015. På trods af mange år ved nettene havde jeg kun held til at fange en enkelt.

Gulirisk den 1.juni 2016. En af de mest vanskelige arter at få fat i ved Blåvand er overraskende nok Gulirisk. På trods af daglige flyveture og rast i haverne i april-maj… Så fik jeg kun ringmærket denne ene fugl.

Brun Løvsanger den 29. oktober 2014. Dem fik jeg også fanget nogle stykker af.

Tajgafluesnapper den 5. september 2014. Denne fugl blev fornyelig ombestemt af Lars Svensson, da jeg gjorde ham opmærksom på fuglen. Bemærk de sorte overhaledækfjer, der er mere sorte end halen samt det sorte næb. Et meget tidligt fund i Vesteuropa.

Den 15. juni 2011 undertegnede med Sorthovedet Sanger.  Nu lover jeg der ikke kommer mere blær from the past.