PÅ STUDIETUR TIL TRELLEBORG I SKÅNE – ØSTLIG GUL VIPSTJERT DEN 25. JANUAR 2020.

For et par dage siden blev der opdaget en Østlig Gul Vipstjert i det svenske ved Trelleborg i Skåne… Motacilla tschutschensis, yngler i det østlig Sibirien samt Alaska. Tidligere har den været regnet som en race, men er nu pt. anerkendt som en art. De unge fugle har flere ligheder med ungfuglene af Citronvipstjert end de har med ungfuglene af Gul Vipstjert, da de er mere grå samt har et andet kald. Denne art er begyndt at dukke mere og mere op i Vesteuropa de seneste år og især i slutningen af 2019 samt starten af 2020 er der fundet fugle i fx. England, Norge og Sverige. 

Da jeg altid har været meget fascineret af Gul Vipstjert og deres mange underarter tog jeg sammen med Freddy Hansen afsted til Skåne i dag. Det var jo en helt unik mulighed for at blive klogere på denne type Gul Vipstjert, som endnu ikke er blevet registreret i Danmark. Vi ankom kl. 09.30 og fuglen var heldigvis på plads da vi ankom. Vi nød den herefter nogle timer sammen med 30+ andre ornitter på klos hold,  ofte blot 10-15 meter fra os. Fuglen havde flere mindre indslag af gulligt i dragten, så den var ikke blot grå som man ofte høre de er. Heldigvis hørte vi den kalde i flere omgange, hvilket også var det jeg havde håbet mest på at opleve, da stemmen er meget forskellige fra de Vestlige racer af Gul Vipstjert. Kaldet kan man sammenligne lidt med Citronvipstjert, et rullende og mere hæst kald, jeg oplevede det dog som klart kortere end Citronvipstjert og mere stemt. Enkelte indslag af Gul Vipstjert (flava) var der også og desuden et chep som minder om Markpiber. 

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Østlig Gul Vipstjert, generelt en meget grå fugl, dog var der især lidt gulligt i hovedområdet samt lidt ved bagflanken.

Østlig Gul Vipstjert.. har ikke indramning af øredækfjer som Citronvipstjert.

Østlig Gul Vipsjert, solen forstærker lidt de gullige farver på billedet.

En karakter der nævnes i litteraturen som et godt kendetegn er at Østlig Gul Vipstjert har en temmelig lang bagklo.

Freddy Hansen nyder en smuk lun januar dag i Trelleborg i Skåne, mens han kigger på Østlig Gul Vipstjert, Bjergvipstjert og Hvid Vipstjert.