“ØSTLIG TORNSANGER” ?… SØNDERHO, FANØ DEN 17. OKTOBER 2019.

Det vælter hvert år ind over Vesteuropa med sjældne og fåtallige arter fra Asien i Oktober, såsom fx Ørkensanger, Østlige Gærdesanger, Fuglekongesanger… Noget som forsat “sniger sig forbi radaren” er evt. de sene (Østlige ?) Torsangere som dukker op i oktober… Arten er meget udbredt, den race som yngler i Danmark og Europa  S. c. communis når helt over i det Vestlige Sibirien. I Tyrkiet støder den sammen med S. c. icterops og øst for det Kaspiske Hav findes en tredie race S. c. rubicola. I felten og ved DNA er det ikke muligt at skelne dem med sikkerhed med den nuværende viden, dog er de østlige racer mere grålige og større.

I forbindelse med noget kratlusk i de små haver i Sønderho by havde jeg to Tornsangere den 17. oktober 2019, så sene fugle er altid spændende at tjekke op på… Den ene forsvandt desværre meget hurtigt, mens nummer to lod sig fotografere. I det mørke vejr som herskede denne dag var det meget svært at danne sig et indtryk af fuglens farver, men på mine fotos var den især overraskende grå på oversiden. Fuglen fik mig til at tænke på fugle fra mere østlige populationer/racer… Selv om det ikke er muligt at bestemme dem med sikkerhed… så er de værd at holde øje med… hvem ved hvad der sker i fremtiden ?… Gærdesangerne er jo nok de næste i rækken der kan blive til en masse forskellige arter… så hvorfor ikke Tornsangerne på et tidspunkt…

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

“Østlig Tornsanger” ?. Bemærk den meget grålige ryg…

“Østlig Tornsanger” … Den grålige overside var meget klar på fotos, men svær at erkende i felten pga dårligt og sent eftermiddagslys.

Et evt. split af Tornsangerne vil ikke overraske mig i fremtiden… så hold øje med de sene fugle og hver med til at sætte fokus på denne smukke gruppe.