YNGLEFUGLETÆLLINGER HELE UGEN….SORTSTRUBET BYNKEFUGL DEN 10. MAJ 2019.

Jeg har i dette forår fået en fantastisk arbejdsopgave med at tælle ynglefugle på store dele af Fyn samt Vestjylland… Efter 3 gode dage på Fyn i samarbejde med min gode ven Henrik Haaning, en af de mest professionelle og engagede ornitologer jeg nogensinde har arbejdet sammen (når jeg har mest storhedsvanvid plejer jeg at sige, at jeg har lært ham alt, da jeg havde ham under mine vinger i Blåvand og på Tipperne i hans unge dage) med skulle vi begge videre med hver vores opgave… Jeg skulle videre til Vestjylland, hvor jeg skulle arbejde på Skallingen lige syd for Blåvand…. og ynglefugleugen sluttede på den bedst tænkelige måde… da jeg fik en skøn oplevelse med min ynglingsfugl den Sortstrubede Bynkefugl…. Mens jeg holder en mindre pause høre jeg pludselig et kald som jeg ikke er bekendt med… en meget kraftig og lidt raspende lyd… jeg når lige at tænke lidt på noget Agerhøne, da jeg pludselig nede i græsset opdager en lille ikke flyvefærdige spurvefugl… og pludselig er jeg klar over hvad det må være for samtidig høre jeg et andet kald som jeg kender og holder utrolig meget af “hiit-tret”… Sortstrubet Bynkefugl. Nede i græsset sidder der nu 2 sultne unger og kalder på mad fra de gamle fugle… de gamle er lidt urolige… så jeg skynder mig væk, så de små unger kan få noget mad. 

Selv om jeg igennem mange år har holdt øje med bestanden af Sortstrubet Bynkefugl i Blåvand og set mange flyvefærdige unger, har jeg aldrig været så heldig at se dem så små at de endnu ikke kan flyve. Normalt er Sortstrubet Bynkefugl en fugl som er nem at finde, da den ofte sidder i toppen af busk eller på en pæl og samtidig kalder meget og derved nemt kan spottes i landskabet.. Men når parret har fundet sammen “synker” de ofte i jorden og man ser dem først igen når de pludselig sidder der med deres flyvefærdige unger. De er særdeles produktive, da de kan få helt op til 4 kuld, jeg har selv oplevet helt friske unger primo/medio oktober. Da de genindvandrede til Blåvand som ynglefugle i 90erne, så man først ungerne omkring primo juni, det har dog sidenhen ændret sig til ultimo maj og nu kan man måske allerede se dem fra medio maj ?…Hvad årsagen er til at det har ændret sig ved jeg ikke, men det er nærliggende at tro det er det varmere klima vi har fået de seneste år. I år kan det også skyldes en mild vinter, hvor rigtig mange fugle har overlevet samt en helt utrolig varm og stabil april 2019 har fået fuglene hurtigere i gang.. 

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Den sad helt stille og roligt mens den kaldte på mad den lille unge af Sortstrubet Bynkefugl.

Hannen på sin obspost omkring ynglestedet.

Hunnen sad og holdte øje med de sultne unger i græsset.

Den var slet ikke til at stå for…min lille ynglingsfugl.