ENDNU EN BESKRIVELSE AF EN SJÆLDEN FUGL – STOR SORTHOVEDET MÅGE JUV/1K BLÅVAND 12. AUGUST 2017.

I efteråret 2017 var jeg observatør ved Blåvand Fuglestation og kunne derfor dyrke min store interesse for måger dagligt…. Jeg “sprængte banken” og fandt flere Kaspiske Måger end der samlet var registreret ved Blåvand nogensinde (læs min artikel på Pandion)… Den intense gennemgang af mågeflokkene gav flere fantastiske oplevelser… bla. fandt jeg 1. fund af Baltisk Sildemåge for Blåvand og som toppen en Stor Sorthovedet Måge, som dog kun var 2. fund for Blåvand… Her følger en beskrivelse af oplevelsen….

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Baltisk Sildemåge, 1. fund for Blåvand den 13. oktober 2017.

STOR SORTHOVEDET MÅGE JUV/1K BLÅVAND D. 12. AUGUST 2017.

*HENRIK KNUDSEN

OPTIK: TELESKOP 25-50.

JEG VAR I ÅR STARTET SOM OBSERVATØR VED FUGLESTATIONEN D. 1. AUG. OG VAR DERFOR PÅ MIN DAGLIGE MORGENTÆLLING SOM I ÅR OGSÅ INDEBÆRE EN DAGLIG MÅGETÆLLING. PÅ GRUND AF DET NYE TILTAG MED MÅGETÆLLING, HOLDER JEG UNDER MORGENOBSEN HELE TIDEN ØJE MED MÅGERNE, SÅ JEG HAR ET OVERBLIK OVER HVAD DER VENTER MIG SENERE. DENNE MORGEN VIDSTE JEG, AT DER HELT SIKKERT VILLE VÆRE KASPISK MÅGE PÅ TÆLLINGEN, DA JEG KUNNE HØRE DEN KALDE UDE FRA DE RASTENDE MÅGER… PLUDSELIG SER JEG EN MÅGEHALE KOMME IGENNEM SKOPET OG NÅR LIGE AT TÆNKE VAR DET DEN KASPISKE MÅGE, DA JEG SER ET SORT HALEBÅND MOD EN HVID OVERHALE… JEG GENFINDER STRAKS FUGLEN SOM ER 700 METER VÆK….OG DET VAR SOM AT FÅ EN SPAND KOLDT VAND I ANSIGTET, DA JEG SER DEN IGEN…FOR HELVEDE DET ER EN STOR SORTHOVEDET MÅGE…DE KRIDHVIDE UNDERVINGER, DEN SJOVE HOVEDFACON ALT PASSER…JEG KAN NYDE FUGLEN I GODT 20 MIN. HVOR DEN BÅDE SES LIGGE PÅ VANDET SAMT FLYVE RUNDT MED 3 SØLVMÅGER.. HEREFTER TRÆKKER DEN MOD NORD OG JEG REGNER MED AT KUNNE GENFINDE DEN BLANDT DE RASTENDE MÅGER PÅ NORDSTRANDEN, MEN EFTERSØGNINGEN BLIVER FORGÆVES FUGLEN ER IKKE LÆNGERE I OMRÅDET.

BESKRIVELSE:

EN UTROLIG STOR OG KRAFTIG MÅGE MED EN MEGET ANDERLEDES FORM END DE MÅGER JEG ER VANT TIL AT SE HER I DK. DEN VAR TYDLIGE STØRRE END SØLVMÅGERNE DEN VAR SAMMEN MED.. HVILKET NOK BLEV FORSTÆRKET AF DET LANGSTRAKTE HOVED OG KRAFTIGE NÆB.. MED TIL AT GØRE DEN STØRRE ER OGSÅ DET KRAFTIGE BRYST. SELVE UNDERSIDEN SOM ER HELT HVID ER MED TIL AT FORSTÆRKE INDTRYKKET AF EN STOR MÅGE, DET GIVER EN KRAFTIG KONTRAST TIL RESTEN AF FUGLEN.. VINGERNE VIRKEDE MEGET LANGE, BÅDE ARMEN OG HÅNDEN VAR LANGE. HOVEDET ER EN GROTESK UDGAVE AF EN LANGHOVEDET MÅGE, SOM KAN MINDE LIDT OM DET MAN SER HOS KASPISK MÅGE. DET ER DOG SÅ MARKANT ANDERLEDES OG KAN IKKE SAMMENLIGNES MED ANDRE MÅGER. DEN AFLANGE FORM MINDER OM EN PÆRE OG DET BLIVER FORLÆNGET AF DET KRAFTIGE NÆB. DRAGTEN DEN BEFANDT SIG I VAR NÆRMEST LIDT EN MELLEMTING MELLEM EN JUV OG EN 1. VINTER. OVERVINGEN AFSLØREDE AT DEN HAVDE FÆLDET DE STORE DÆKFJER SOM DANNEDE ET SMUKT BLÅT BÅND HENOVER OVERSIDEN AF ARMEN. DET STOD I FIN KONTRAST TIL DE SORTE ARMSVINGSFJER, HVILKET LEDTE TANKEN LIDT HEN MOD SORTHOVEDET MÅGE. HÅNDEN VAR SORT MED ET LYST VINDUE I DE INDRE SVINGFJER. RYGGEN VAR ET MIKS AF JUV OG 1. VINTERFJER, DOG LYSTE DE BLÅ FJER OP PÅ DEN ØVRE RYG. HALEN VAR HOLDT I EN KRAFTIG HVID OVERHALE UDEN PLETTER MED ET SMUKT OG KRAFTIGT SORT HALEBÅND. HOVEDET VAR HVIDT MED NOGET SORT SKYGGE OMKRIG ØJENREGIONEN, DESVÆRRE KUNNE JEG IKKE SE ØJENRINGEN. NÆBBET VIRKEDE OVERVEJENDE SORT MED LYSNING OMKRING BASIS. UNDERVINGERN VAR KOMPLET HVID UNDEN NOGEN FORM FOR PLETTER OG STOD I FLOT KONTRAST TIL OVERSIDEN NÅR DEN FLØJ OG PÅ TRODS AF AFSTANDEN BLINKENDE DET KRAFTIGT HVER GANG JEG SÅ UNDERSIDEN AF VINGEN. DA DEN LÅ PÅ VANDET KUNNE MAN SE VINGERNE GÅ ET STYKKE FORBI HALEN. IØJNEFALDENDE VAR OGSÅ DE KRAFTIGE HVIDE KANTER PÅ TERTIÆRERNE, DE STOD OGSÅ I FIN KONTRAST TIL RESTEN SOM VAR SORT. NÅR FUGLEN GIK NED KUNNE LANGE BEN SES SOM VAR LYSE/KØDFARVEDE.

MED VENLIG HILSEN

HENRIK KNUDSEN