HYBRIDGÅS MELLEM LILLE CANADAGÅS OG BRAMGÅS. BJERNEMARK DEN 14. FEBRUAR 2024.

Kort efter mit opslag kom der svar fra den engelske ekspert i gæs James McCallum som er enig i min bestemmelse. Han gætter på vedrørende racebestemmelse at det enten er minima eller hutchinsii. Stor tak til James for det hurtige svar. 

Umiddelbart er denne form ikke tidligere registreret på Fyn (regionen). Ret mig gerne hvis jeg har taget fejl.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Hybrid. I flokken af Bramgæs og den Rødhalsede gås fandt jeg i dag på vej hjem denne sjove hybrid. Fuglen var kun en anelse større end Bramgæssene. Jeg opdagede den primært på grund af den grå underside som stod i tydelig kontrast til de lyse Bramgæs. Den havde dog alligevel som dem tydelig kontrast mellem den sorte hals og undersiden. Hovedtegningen var markant anderledes fra Bramgæssene, her lignede den mere en typisk Canadagås. Ud fra mine fotos kunne det erkendes at den ikke var ringmærket. Bjernemark 14. februar 2024.

Hybrid. På de følgende tre fotos kan man få et indtryk af størrelsen i forhold til Bramgæssene. Bjernemark 14. februar 2024.

Hybrid. Bjernemark 14. februar 2024. 

Hybrid. Bjernemark 14. februar 2024.

Hybrid. Især på grund af fuglens størrelse antager jeg at det kan dreje sig om en hybrid mellem Lille Canadagås (Crackling Goose) og en Bramgås. Til at understøtte dette virkede næbbet også meget småt. En hybrid mellem Canadagås og Bramgås ville jeg forvente ville virke større ?. Uden at vide det med sikkerhed, kan der evt. også være crossback i fuglen. De to omtalte hybrid muligheder skulle også kunne få afkom og derved gøre en bestemmelse meget vanskelig ?. Bjernemark 14. februar 2024.

Hybrid. På undersiden af det sorte ved under næbbet er der en antydning af en sort spids/streg mod struben. Bjernemark 14. februar 2024.

Hybrid. Både overvingen og undervingen var mørk i forhold til Bramgåssen, som er mere lys på dækfjerene på både overside og underside. Vingen hos hybriden var som hos en Canadagås. Bjernemark 14. februar 2024.

Hybrid. Mine fotos af fuglen er sendt til en international gåseekspert og jeg vil bringe hans svar øverst på siden, når det evt. tikker ind. Fuglen gik i øvrigt i en relativ overskuelig gruppe/antal Bramgæs og havde som nævnt også selskab af den faste Rødhalsede Gås. Det burde være muligt at genfinde fuglen de kommende dage. Flokken blev dog bevist skræmt væk mens jeg sad sammen med andre og kiggede på fuglene i vores respektive biler, da en lokal bonde kørte direkte med stor fart lige ind i flokken med sin traktor. Bjernemark 14. februar 2024.