ØSTDANSKE SORTRYGGET HVID VIPSTJERT DEN 31. MAJ 2023.

I dag på en tur til Keldsnor løb jeg ind i en Sortrygget Hvid Vipstjert (type)… At bestemme dem i Østdanmark er ikke noget for sarte sjæle og folk der er bange for at lave en fejlobs. Så lige noget for mig der elsker at gå planken ud. Ofte (og jeg ved umiddelbart ikke hvorfor) så er der langt mellem fløjlssorte hanner i denne del af Danmark. Måske er der mere “hybridsnask” i denne region, hvilket måske alligevel ikke passer så godt ind i det billede man kender fra Danmark, hvor de flest hybridpar stammer fra den jyske vestkyst. Kan det skyldes at hybridparrenes afkom arver nogle gener der føre dem mere mod Ø ?…. Jeg har på de fugle jeg har fundet på Langeland/Tåsinge været meget mere obs på det sorte og dettes udbredelse på overgumpen end jeg var når jeg så dem i SV-jylland. Dagens fugl ligner en fin kandidat til en Sortrygget Hvid Vipstjert, man kan altid diskutere om der skulle have været mere sort på overgumpen for at være sikker på det ikke er en hybridfugl. Måske skyldes det varmen og at der er kommet løn i dag, at jeg er frisk i spyttet og kalder den en godkendt Sortrygget Hvid Vipstjert. Ellers var der tomt i noret, dog var der kortvarigt en rastende Rovterne.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Sortrygget Hvid Vipstjert. Keldsnor den 31. maj 2023.

Sortrygget Hvid Vipstjert. Keldsnor den 31. maj 2023.

Sortrygget Hvid Vipstjert. Hvis man sammenligner de 3 første fotos vil man på billede 3 godt kunne få et lidt lysere indtryk (gråligt) indtryk af den nedre ryg. Jeg antager at denne effekt skyldes at billedet er anelse overbelyst samt den kraftige sol. Keldsnor den 31. maj 2023.

Sortrygget Hvid Vipstjert. Overgumpen ser ret sort ud og alt efter hvor sart man er kan man diskutere om den løber langt nok op af ryggen. Keldsnor den 31. maj 2023.

Sortrygget Hvid Vipstjert. Jeg godkender den… Men man er velkommen til kommentar, hvis man har fået kaffen galt i halsen !. Keldsnor den 31. maj 2023.