AFLÆSNING AF FARVEMÆRKET GRÅGÅS DEN 22. JANUAR 2022.

Den 20. januar 2023 fandt Peder Rasmussen en halsmærket Grågås en af dem med solceller tæt på Lunkebugten på Tåsinge. Jeg var tilfældigvis tæt på stedet mens Peder fortalte om hans spændende fund og lagde derfor vejen forbi. Fuglen blev hurtigt genfundet og jeg så den også dagen efter selv om den lokale bonde straks løb ud på marken for at skræmme fuglene væk som stod på marken hver gang han så jeg kiggede på fuglene !. Selve ringen om halsen så ret voldsom ud og det så ud til at fuglen var alt andet end glad for at have den på. Jeg har aldrig set en fugl forsøge så intenst at få ringen til at falde af. Flere gange gik den ca. 8-10 m baglæns med gumpen i vejret mens den trak halsen henad jorden for til sidst at forsøge at ryste ringen af. Selv om jeg er stor tilhænger af farvemærkninger og ringmærkning brød jeg mig ikke om at se hvordan denne fugl forsøgte at få ringen af som i min optik virkede alt for stor til fuglen. Fuglen var blevet mærket med denne ring i sommeren 2018 (18. juni) så den har altså kunnet klare sig fint alligevel. Det var i øvrigt første gange den er blevet indrapporteret fra Danmark selv om den var blevet aflæst i Tyskland 5 gange i perioden 2. februar 2019 til 14. februar 2020. I Sverige (Hudiksvall)  hvor den er mærket er den kun set 3 gange i sommeren 2018 (18. juni (mærkningsdagen), 12. og 13 juli). Siden den sidste tyske aflæsning fra den 14. februar 2020 er fuglen slet ikke blev indrapporteret. 

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Grågås (DM7 nummer på halsmærket). Her kan man se mærkested samt hvor den er blevet aflæst.