TÆT PÅ ET NERVØST SAMMENBRUD, LANGELAND DEN 19. DECEMBER 2020.

Jeg har oplevet meget som ornit, men for første gang nogensinde blev jeg så rystet og medtaget af en observation at jeg knapt troede på mig selv… Jeg fik rystetur, trykken i brystet og har i skrivende stund fortsat ondt i maven… Men inden da var det bare en smuk december dag, hvor jeg brugte et par timer ved Dovns Klint på at kigge efter den Kongeederfugl som blev set i går…  Men det blev heller ikke i denne omgang jeg skulle få denne fine art på min Langelandsliste, men dagen var alligevel allerede reddet da jeg havde haft en adult trækkende Kaspiske Måge (igen med sort på p4 af yderfanen) tidligere på morgen. Efter morgenobsen og lidt hyggesnak med lidt lokale gutter trak det i mig for at komme om til Bagenkop havn, mit andet hjem i 2020. Jeg blev dog lidt skuffet ved ankomsten, da havnen var total tom for måger, med undtagelse af en 30-35 Sølvmåge som lå lidt syd for havnen. I mangel af bedre kørte jeg ud til molen og begyndte at tjekke disse Sølvmåger. Mens jeg står der og tjekker dem kommer der pludselig 5-6 Sortænder trækkende med 2 mindre ænder i hælene. Jeg når lige at tænke hvad s…. er det for nogle ænder. Især den ene er total i øjnefaldende, da den er total hvid i det lidt mærkelige store firkantede hoved. Da jeg ser det samt at issen er mørk plus et kraftigt opsvulmet næb som virker gråligt er jeg klar over det her ikke er godt…. Jeg holder fokus på den fugl med det helt hvide hoved, mens jeg kun flygtigt når at kigge på den anden som ikke virker lige så hvid og som muligvis har noget mørkt i hovedet. Jeg følger fuglene i godt et minut på omkring 1 km`s afstand i mit skop med 50 x…. jeg vil egentlig ikke skrive mere om selve beskrivelsen af fuglene som man kan læse meget mere om på Club300.dk. Men følelsen af at stå alene med en obs hvor man pludselig begynder at tvivle på sig selv så meget, selv om jeg er helt sikker på bestemmelsen var nærmest angstprovokerende. Jeg plejer aldrig at blive nervøs over at se noget spændende, men denne her obs virkede bare som noget der ikke burde kunne lade sig gøre. Faktisk overvejede jeg kort om jeg overhovedet ville melde dem ud, men klog af skade valgte jeg alligevel at melde dem ud, det kunne jo være der var andre folk på kysten. Jeg har fuld forståelse for hvis man ikke tror på min iagttagelse og man tænker jeg er helt “væk fra vinduet” og bare skal nøjes med at kigge på mine måger. Men da bestemmelsen umiddelbart virker ret lige til i hvert fald med den fugl som jeg havde mest fokus på, så synes jeg det var vigtigt at få dem ud. Jeg tror desværre aldrig de bliver genfundet og jeg vil heller aldrig sende sådan en observation videre til det danske sjældenhedsudvalg, da de helt sikkert ikke ville kunne godkendes, hvilket jeg er helt enig i. Men bare det de nu er set uofficielt i Danmark giver håb om flere chancer i fremtiden. 

Inden dagen var slut blev Spodsbjerg havn også lige tjekket, her var der som i Bagenkop havn meget tomt og det blev blot til en af de faste 1k kaspiske Måger. 

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Bramgæs i vild panik ved Sydspidsen af Langeland da der kom en Vandrefalk forbi. Sådan havde jeg det nogenlunde inde i hovedet efter obsen af Hvidhovedet And…kaos og angst. Gulstav Mose den 19. december 2020.

Dagens adulte Kaspiske Måge kom smukt i det flotte morgenlys… Der har på det seneste været overraskende godt med de adulte fugle. Dovns Klint den 19. december 2020.