LOOKING BACK… SIBIRISK BYNKEFUGL BLÅVAND OKTOBER 1991, DEN 18. DECEMBER 2020.

Hvorfor har jeg aldrig tænkt på det før, man kan jo scanne gamle papirfotos… I forbindelse med jeg skulle tjekke op på nogle Hvidskægget Sanger fotos til SU`s gennemgang af alle fund i Danmark, dukkede der mange gamle billeder op som jeg næsten ikke havde kigget på i 30 år !… Især var det sjovt at gense den første Sibriske Bynkefugl jeg så ved Blåvand den 5. oktober 1991. Men inden det gik op for os at det var en Sibirisk Bynkefugl gik der lidt tid… Sammen med Jens Ryge Petersen var jeg kørt fra Tipperne til Blåvand for at kigge lidt fugle. Det år var det de “hårde “Chr.Ø drenge” Michael Fink og John Faldborg der styrede løjerne med kærlig hånd. Da vi ankom til stationen hørte vi at Michael Fink havde fundet en lys Sortstrubet Bynkefugl, hvilket den gang var en sjælden fugl i Blåvand tro det eller ej. Nå men vi skulle lige snakke først inden vi ville gå ned og se den nede i mosen, det ville nemlig være Jens`s første Sortstrubet Bynkefugl. Men John må ha`”lugtet blod” og var allerede gået ned med et net i håb om at fange den. Så da Jens og jeg var nået halvt ned til fuglen kom en stolt John med fuglen i hånden sammen med bla. en meget ung Peter Kristensen med Bundesliga-hår. John fortalte stolt det drejede sig om den sibirisk race og Peter blev så  vild med den, at han ikke snakkede om andet i de 14 dage han var i praktik på Blåvand Fuglestation. Denne begejstring gav Peter det smukke kælenavn Maura. Hvis min hukommelse ikke helt spiller mig et puds, så mindes jeg Finken fortalte de forsøgte at lukke snakken om denne fugl ved at fodre Peter hele tiden med det ene stykke roulade efter det andet… han var jo ikke en af de tavse jyder… knægten fra Hurup. 

Hvis der er nogen der husker i historien anderledes så skriv endelig til mig… 

Når jeg i dag 29 år senere sidder og kigger lidt på billedet, bemærker jeg en kraftig sort streg i den mørke del af det orange på overgumpen. Derudover er der yderligere to mindre streger i overgumpen (se de hvide cirkler). Fuglen er også relativ mørkorange på undersiden, hvilket er med til at gøre denne fugl lidt mere spændende. Spørgsmålet er nu om Peter ikke faktisk i dag ikke skulle hedde Stejnegeri og om Michael og John faktisk ikke har fundet en ny art for Danmark ???..

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Sibirisk Sortstrubet Bynkefugl. Blåvand den 5. oktober 1991. Fuglen kunne ses frem til den 7. oktober 1991. nede i mosen.

Det er det samme billede som det første, jeg har dog tilføjet to hvide cirkler for at vise de sorte streger. Især “A” er markant. Blåvand den 5. oktober 1991.

På dette billede kan man faktisk nemt se den sorte streg i den nederste del af overgumpen. Næbbet ser også ret kraftigt ud. Blåvand den 5. oktober 1991.