INTERESSANT MØRKBUGET KNORTEGÅS TRÆKKENDE VED SPODSBJERG DEN 19. OKTOBER 2020.

Mens jeg har tjekket måger i Spodsbjerg havn har jeg gennem efteråret set tusindvis af Mørkbuget Knortegæs trække forbi og hver gang der er kommet en flok der kunne kigges igennem har jeg kigget efter om jeg evt. kunne “plukke” en Sortbuget Knortegås”. Denne underart har jeg altid syntes er en af de smukkest gæs og jeg har fundet underarten flere gange på Langeland, primært ved hotspot stedet Ristinge Hale men også en enkelt gang ved Spodsbjerg. Alle de fugle er dog fundet rastende og jeg har længe tænkt på om den kunne snuppes på direkte træk. Den 7. oktober 2020 kom der en flok med en fugl der straks fangede min opmærksomhed. Ved første øjekast så den giftig ud, men ret hurtigt kunne den “afllives” som en ægte nigricans, da formen på pletten ikke passede samt at den ikke var hvid nok. Jeg ved godt at Mørkbuget Knortegås er meget variabel på flanken, men synes denne her høre til i den meget markante og hvide ende af skalaen for denne underart. Jeg tog derfor kontakt til den engelske ornitolog James McCallum som er meget interesseret i de forskellige former for Knortegæs for at høre om der evt. kunne være noget hybrid i denne fugl mellem Mørkbuget og Sortbuget. I hans område har de 4 ret faste hybrider mellem de to underarter og han mente at min fugl mest sandsynligt var en Mørkbuget, da hybriderne mest ligner en “ægte” Sortbuget. Men var selvfølgelig forsigtig med en sikker udtalelse på baggrund af en trækkende fugl.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Mørkbuget Knortegæs. Den interessante fugl er i den sorte cirkel. Spodsbjerg havn den 7. oktober 2020.

Har her klippet fuglen ud af det øverste billede og forstørret det kraftigt så man bedre kan se flanken. Spodsbjerg havn den 7. oktober 2020.

Den er ganske nem at plukke ud, men man skal selvfølgelig være forsigtig, det hele kan ændre sig hvis lyset falder anderledes. Spodsbjerg havn den 7. oktober 2020.

Igen har jeg forstørret forrige billede. Man ville nok også forvente en kraftigere halsring på en hybrid. Spodsbjerg havn den 7. oktober 2020.

Sortbuget Knortegås. Ristinge Hale den 27. marts 2020.