FUGLE- OG NATURAVISEN FOR FANØ UGE 38 (16.-22. SEPTEMBER 2019)

Fuglene havde ikke nogen nem start på uge 38, da det var temmelig blæsende og koldt, især led mange unge Landsvaler, da det var vanskeligt at finde føde.. og de sås sidde på vejene, hvor man næsten kunne komme til at træde på dem… Mine træktællinger måtte jeg gennemføre fra Norddiget de første 3 dage af ugen, det gav ikke mange fugle, dog skal nævnes 2 Store Kobbesnepper af vores hjemlige race limosa.. hvilket var lidt overraskende, da man om efteråret primært ser islandica. Men alt godt kommer som bekendt til den der venter og som vi nærmede os afslutningen på ugen blev vejret bedre og bedre… og fredag sås 9000 trækkende Bogfinker og en Rødstrubet Piber som dagens mest sjældne fugl… Om lørdagen havde fuglene tabt pusten, men en fin trækkende Taigapiber holdte humøret oppe… Søndag kom det længe ventede vindskifte, hvor vinden gik i SØ, den bedste vindretning til trækkende småfugle…. Og der kom SINDSYG mange fugle forbi Fanø og Hønen… nu ville de afsted… Især Bogfinke imponerede…Jeg talte på 5 timer 150.455 fugle, hvoraf 72.000 trak på en time !… og blandt dem blev  mest sjældne fugl en Korttået Lærke, hvilket er andet år i streg den kommer forbi Hønen… sikke en perfekt afslutning på uge 38.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Morgenfriske Storspover på vej ud for at søge føde…

Dogmebillede af en Isfugl – det blå lyn som strøg forbi Børsen…

Sidst på ugen sås de først rigtige trækkende Stære, indtil da har de primært været rastende og overflyvende…

Søndag morgen, solopgang, himlen var rød, humøret højt og klar til en selfie…. 5 timer senere havde jeg talt 150.455 Bogfinker fra Hønen… Fanø kan byde på gigantiske mængder af trækkende småfugle under de rigtige vejrforhold…

Det er ikke støvkorn på mit billede, men trækkende Bogfinker fra den store dag om søndagen… Det er ikke nemt at illustrere, men fuglene kommer i lange bånd og i flere lag… et imponerende syn at ramme “dagen” hvor det eksploderer. Det er ikke til at forstå, at den art vi alle kender hjemme fra haven og foderbrættet kan optræde i de mængder.

På de store dage trækker fugle ofte på stor afstand og man må bestemme dem på stemmen, da man ofte ikke kan se nogen af de kendetegn man kan læse om i fuglebogen… Her er et par Bogfinker dog tæt nok på til at man kan se flere kendetegn.

Først var søndag morgen rød og så begyndte de orange farver at overtage billedet… Syretrip på den gode måde…