DESPERAT JAGT PÅ EN REDEPLADS….. STOR PRÆSTEKRAVE, HVIDBJERG STRAND – GRØNNINGEN DEN 3. JUNI 2019.

I forbindelse med noget ynglefuglearbejde andetsteds lagde jeg vejen forbi Hvidbjerg Strand og Grønningen ved Blåvand.. Jeg ville lige tjekke op på hvor mange ynglende par jeg kunne finde af Sortstrubet Bynkefugl, en art som jeg har fulgt tæt gennem mange år… Jeg smed bilen ind på en lille p-plads langs vejen og opdagede at der stod en Stor Præstekrave foran bilen… Jeg undrede mig en del over hvorfor den stod på denne lille bitte p-plads… Ofte ser man kun denne opførelse i forbindelse med hård storm, hvor fuglene søger væk fra stranden for at finde læ… Men lige som jeg åbnede døren i min bil og ville træde ud opdagede jeg hvorfor fuglen stod der… jeg havde nær trådt ned i dens fine lille rede, hvor der lå et æg… Jeg skyndte mig at køre væk, så fuglen kunne komme tilbage og var i første omgang lettet over jeg ikke fik placeret min størrelse 46 ned i reden… Men så blev jeg alligevel gal og ked af det…. hvorfor havde fuglen dog været så “dum” og forsøge at yngle her…. Men et kig på stranden og resten af Blåvand siger alt, desperate fugle laver desperate handlinger…. Varde kommune og turistbranchen har forstået at brande Blåvand så godt at i tusindevis af turister besøger Blåvand året rundt…. og det sker klart på bekostning af naturen i det område… og det harmonere overhovedet ikke med det kommunen skriver på sin hjemmeside, hvor jeg har fundet følgende:

Da Varde Kommune i 2007 opstod i sin nuværende form var der særligt én ting, der forenede de fem tidligere kommuner: naturen.

Derfor er det netop vores unikke natur, vi allerhelst vil fremhæve fra vores område.

Det gør vi igennem vores fælles vision, Vi i Naturen, der indrammer fortællingen om det gode liv i vores naturskønne omgivelser. 

Borgerne skal opleve stolthed over den enestående natur, og at den skaber ramme for et godt liv. Virksomheder skal se naturen som en kilde til styrkelse og udvikling af deres forretning. Turister skal opleve naturen som rammen for unikke ferieoplevelser.

Med visionen vil vi sammen skabe udvikling, vækst og livskvalitet. Visionen skal benyttes aktivt af borgere, institutioner, foreninger, lokalsamfund og virksomheder.

Og så alligevel, vækst har der været masser af… men den unikke natur er næsten forsvundet… Man har solgt naturen på bekostning af vækst… der er ikke plads til Præstenkraven længere… man vil heller tillade at turisterne må bevæge sig overalt, man forsøger overhovedet ikke at få løst problemet med løse hunde osv… 

Jeg er dybt frustreret over at se hvor lidt natur der tilbage i det smukke Blåvand og jeg har kommet her med stor regelmæssighed siden midten af 80erne. Dog ikke så meget de seneste to år, men når jeg som i dag lige slår vejen forbi for en kort bemærkning, så er jeg både rystet og ked af det jeg oplever i den yderste klitrække… Hvor er de grønne foreninger DN, DOF og ansvarsfulde politikkere henne… Jeg skrev en gang kritisk om kommunen på en lokal hjemmeside og fik straks mundkurv på, da man var bange for hvordan kommunen vil reagere… Skal man virkelig bare sidde med hænderne i skødet og se til…. åbenbart !!

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Desperat redeplacering……

Stor Præstekrave på en håbløs opgave.