“VIKINGEN RITHA AF BAGENKOP” DEN 9. FEBRUAR 2019

Jep…. jeg var i Bagenkop havn igen igen igen og havde en skøn dag… endda lidt over gennemsnit…Vejret var om morgen og formiddagen fremragende, der kom lidt sol og temperaturen nåede op på vanvittige 9 plus grader !!, over middag tog vinden til og nåede kuling og sidst på dagen kom der godt med regn. Dagen bød på 7 Kaspiske Måger, hvoraf 2 var nye fugle for vintersæsonen 2018/2019 hhv. en 2. vinter (3k) og en 3. vinter (4k)… Allerede ved min ankomst var der mange fugle, hvilket jeg også havde forventet, da jeg igår aftes lagde rigtig mange “i seng”… Efter lidt hyggesnak med et par lokale fiskere… gik jeg i gang med at tjekke fuglene… Mens jeg var ved at fotografere dagens første Kaspiske Måge omkring kl. 9, kan jeg pludselig i søgeren i kameraet se et tændstiknæb i baggrund af den Kaspiske Måge… hvad satan er nu det… Fuglen er farsfarvet… den ligner da en Gråmåge.. “halløj i hatten”… Men jeg må indrømme jeg med det samme bliver lidt lunken ved den…. er det nu en ren fugl…. synes der er noget galt. Halebåndet er utrolig påfaldende og mørkt og de yderste 4 svingfjer virker for mørke til en typisk Gråmåge… For mig ligner det en “Viking Gull” dvs. en hybrid mellem Gråmåge og Sølvmåge… havde jeg set den i USA havde det været en “Nelson Gull”  da det i så fald havde været en hybrid mellem Gråmåge og Amerikansk Sølvmåge. Hybridteorier er altid meget svære at bevise og man kan hurtigt komme på dybt vand selv om mange hurtigt smider “hybridkortet” hvis en fugl virker afvigende. Spørgsmålet er om Gråmåge i den mørkeste ende kan fremvise så mørke svingfjer og halebånd ??, jeg er i tvivl og kaster “hybridkortet”… Med mindre andre overbeviser mig om det modsatte, så er det blot 2. gang jeg ser denne hybrid i DK… jeg har tidligere også fundet en i Blåvand for mange år siden…Denne havde dog klart mørkere svingfjer end Bagenkop fuglen.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Vikingen Ritha fouragerede i hele havnen, om efter middagen primært i det sydligste bassin.

Måske meget passende at kalde den Ritha, da den var en anelse for feminin til at have Gråmågens mere grove look.. Dog kan hunnerne af Gråmåge sagtens virke mere rundhovedet… Fuglen er kortvinget som en Gråmåge bør være… hhmmm.

Bemærk det velafsatte halebånd og de 4 yderste svingfjer som er relative mørke, alle karakter der ikke er gode for en ren Gråmåge.

Igen her bemærkes de meget mørke svingfjer….

Smuk var den….

Selv om lyset her er lidt mørkere, så ses de mørke kanter på ydersiden af de 4 svingfjer forsat tydeligt.

Halebånd tydeligt fra denne vinkel, hvor fuglen drejer halen.

Jeg smider “hybridkortet” og tager imod alle gode argumenter om det modsatte…. Skriv gerne hvis du er af en anden mening omkring denne fugl.