EN GOD TRÆNING… RØRSANGER I SØNDERHO HAVERNE, FANØ DEN 30. SEPTEMBER 2018.

Jeg fik den 30. september et spændende opkald, at der rastede en “Gulbug type” i en have lige omme bag Brugsen i Sønderho…. Jeg var ikke længe om at pakke mit udstyr ned… en “Gulbug type” på det her tidspunkt kan være alt muligt og med flere meldinger om Lille Gulbug og Bleg Gulbug i flere af vores nabolande var der masser at håbe på.. Da jeg ankom til stedet fik jeg forevist et billede af fuglen, det var dog kun hovedet man kunne se, men jeg var hurtig lidt skeptisk og mente det var en “Rørsanger type”.. men det blev den bestemt ikke mindre spændende af… der havde været ret gode forekomster af Buskrørsangere især i Norge dette efterår. Vi fik mange forskellige indtryk af fuglen, når solen var fremme var den meget varm og omvendt så kunne den virke helt grå. Tertialerne virkede kontrastløse, hvilket passede godt på en Buskrørsanger. Men hånden så lang ud og det passede bestemt ikke på denne art, var det alligevel bare en Rørsanger der havde udsøgt sig en atypisk lokalitet at raste på… Vi arbejdede et par timer med fuglen og til sidst kom den rigtig tæt på og så var det muligt at bestemme den til Rørsanger.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Omgivelserne var perfekte, det mindede om hvad man kunne forvente på Helgoland… så forhåbninger var store og med en fugl der så grå ud i første omgang… var der lagt op til noget spændende.

Fuglen virkede forsat ikke så varm, derudover så den langnæbbet ud … men der manglede en kraftig øjenbrynstribe…

Heldigvis fik vi til sidst set den rigtig godt… lang hånd, kontrast i tertialerne og rødbrun… klokkeklar Rørsanger. Det var en meget lærerig oplevelse, da vi vekslede meget i vores oplevelse af fuglen…så altid tag en dyb indånding og kig en ekstra gang.

Blot lidt sammenligning her en Buskrørsanger som jeg fandt i foråret 2016 i Blåvand. Her ses den mere kolde farve samt den tydelig øjenbrynstribe. Bemærk dog der kan være lidt forskel på fugle om foråret og efteråret.