TID TIL AT KIGGE EFTER DE FØRSTE VINGBÅND…..LUNDSANGER

Det er atter ved at være tid til at se efter små lynhurtige phyller (slang for phylloscopus slægten) med vingebånd i buskene. Fra ultimo august er der mulighed for at finde sig en Lundsanger. Dens forekomst har dog ændret sig radikalt, i det den ikke længere er så fast om efteråret som tidligere, hvorimod den næsten er ved at være årlig gæst omkring sidst i maj til især primo/medio juni i Sydvestjylland/Blåvand hvor jeg især har erfaring med arten fra. Som med de fleste andre phyller er det en lille rastløs fugl som næsten er konstant i bevægelse. Men man skal ikke se ret meget af den før man er klar over at man har en mulige Lundsanger foran sig. Den virker relativ storhovedet og har en påfaldende stor øjenbrynstribe, der går langt om mod nakken og helt frem til næbbasis. Om efteråret er vingebåndet meget kraftigt og påfaldende (om foråret er det meget slidt eller næsten helt væk) og ses med det samme hvis man ser den fra siden. Undersiden er lys og benene er mørke. Dens kald minder en del om Hvid Vipstjert, dvs. det er todelt tji-lip..Normalt færdes de gerne højt oppe i træerne, men på Vestkysten kan man også finde dem i små buske.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Her ser man straks den kraftige øjenbrynstribe og bemærker også hvor langt den når om mod nakken. Ser man godt efter på fotoet ser man også det relative brede vingebånd. Skallingen den 18. september 2017.

I modsætning til Nordsanger som den kan forveksles med, så når øjenbrynstriben helt hen til næbbasis. Desuden er Nordsanger kaldet markant anderledes, det lyder som en Vandstær. Blåvand den 11. juni 2006.