STOR KORSNÆB VS LILLE KORSNÆB

Der er ikke noget mere spændende end når der kommer invasion af en fugleart…. Sidste år væltede Danmark sig i Stor Gråsisken og Lille Korsnæb og mellem dem plejer der at være Hvidsisken og Stor Korsnæb med i, to arter som jeg altid har holdt meget af, ikke kun fordi de er sjældne, men fordi de er anderledes og udfordrende at bestemme. Især Stor Korsnæb har jeg en svaghed for efter at have oplevet 2 kæmpe store invasioner af Lille Korsnæb i 1990 og så igen i 2017 ved Blåvand hvor jeg talte trækfugle begge år. Her blev mine ører “tæppebombet” med kaldende fugle og når man har hørt rigtig mange af Lille Korsnæb så vågner man op når der pludselig dukker en dybere lyd op. Stor Korsnæb har et meget karakteristisk kald, i hvert fald  når den kalder typisk, men der er også mange gange man må lade dem gå som ubestemte, da enkelte af Lille Korsnæb også kan være lidt dybere… og der er intet forkert i ikke at bestemme alle… det viser blot man er en omhyggelig birder.

Jeg vil med det her indlæg forsøge at forklare hvordan man på en relativ let måde kan lære at skelne dem gennem deres kald. Fremgangsmåden er nok lidt alternativ, men sammen med kæresten eller konen kan man få nogle hyggelige timer og et billigt grin i sofaen. Hvis man forsøger at lave trutmund eller lave et så lille rundt hul med sine læber som muligt og så forsøger at sige “Kyp”, så kommer den dybe lyd frem som er typisk for Stor Korsnæb. Lille Korsnæbs kald kan slet ikke udtales med den “mundstilling”. Den siger “Kip” og når man siger den lyd for sig, så minder ens ansigt/mund mere om “Jockeren fra Batman”.. Så hvis du tænker på at kysse konen næste gang du høre et Korsnæb så er der en god chance for at det er en Stor Korsnæb…

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Blåvand Fuglestations første ringmærkede Stor Korsnæb den 8. oktober 2017.

Lille Korsnæb er årlig i nettene ved Blåvand Fuglestation den 17. juni 2017.