LOOKALIKE….. PLETTET RØRHØG I RICKELSBÜLLER KOOG MAJ 2018

Gennem det meste af foråret og sommeren har jeg kigget ekstra grundigt på Rørhøg hannerne, da jeg havde en stor oplevelse med en usædvanlig smuk han som lignede en Østlig Rørhøg eller som den hedder officielt på dansk Plettet Rørhøg på den tyske side af Saltvandssøen/Rickelsbüller Koog. Sammen med Martin Søgaard og David Manstrup var jeg på en tur i marsken for at kigge efter Vadefugle. Men da jeg opdagede denne her fugl glemte jeg for en stund Vadefuglene. Den havde bare så meget “star quality”  over sig og den ledte tankerne hen på noget sjældent. Normalt er jeg ikke så grebet af rovfugle, men jeg kørte alligevel derned igen næste dag, da jeg godt ville have nogle flere billeder af den. Uden at have gravet dybt i bøgerne mm, så er den nu udskilt fra vores egen Rørhøg, men de to arter skulle hybridisere hvor de to mødes i Sibirien.  For at være en ægte Plettet Rørhøg må der ikke være brune indslag i den ellers ren hvide underside, derudover skal de sorte håndsvingfjer også være mere svagt tegnet hos Plettet Rørhøg.  Flere steder nævnes at man næsten får indtryk af en Blå Kærhøg han når man ser den hvide underside og de sorte svingerfjer på en Plettet Rørhøg. Jeg ved ikke hvor almindeligt det er at vores egne Vestlige Rørhøge får denne tegning, dog nævner Klaus Malling Olesen, da denne her fugl diskuteres på Facebook “Rovfugle i felten” at der findes en lille andel i N og Østeuropa.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Ved første øjekast næsten en ægte Plettet Rørhøg, men de små brune indslag på kroppen passer ikke på denne art.

Oversiden er også for mørkt tegnet, men en af de smukkeste Rørhøg hanner samt eneste jeg har set i denne dragt.

Fuglen ynglede i en lille klat rørskov syd for grænsen.

Og til sammenligning har jeg her indsat en normalt tegnet Vestlig Rørhøg han til højre i billedet