DANMARKS VESTLIGSTE YNGLENDE SPÆTTTE…..VENDEHALSEN

Jeg har gennem min ringmærkning ved Blåvand Fuglestation gennem mange år haft fornøjelsen af at fange mange Vendehalse samt ligeledes se mange fugle i felten. Det har altid været en af de fugle som gæster på fuglestationen gerne ville se, da de ofte laver deres “slangehals trick” i hånden, dvs. de drejer den lange hals frem og tilbage i mulige og umulige vinkler. Det er måden den kan skræmme en evt. fjende på der kommer for tæt på dem eller deres æg og “rede”. De seneste år er de begyndt at blive hørte synge oftere og oftere på Hukket og i 2017 blev det endelig alvor, her så jeg for første gang de tjekkede en gammel Stærekasse ud.. den var dog kun tilfredsstillende i et par dage, så rykkede de over i en anden kasse, hvor familien så var gennem hele foråret og hen på sommeren. Det var så spændende om det var en “enlig svale”, men i foråret 2018 genfanges den ene af ynglefuglene og de gik straks i gang med at kigge til kasserne. Denne gang var de mere i tvivl, de tjekkede mange kasser, men endte alligevel med at snuppe samme kasse som i 2017. De sang heller ikke så meget i 2018 som de gjorde i 2017, det var som om de var mere klar over hvad det drejede sig om denne gang. Det var fantastisk at kunne følge dem og opleve deres levevis, men på trods af at jeg vidste hvor de var, så var det ikke meget man så til dem, det var en meget tilbageholdende og sky fugl.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Et historisk billede, Danmarks vestligste ynglende Vendehals tjekker redekasser for første gang på Hukket ved Blåvand april 2017.

De falder godt i med naturen, her ses en af ynglefuglene i foråret 2017.

Så var den ene ynglefugl fra 2017 tilbage i foråret 2018, her kunne ringen aflæses, hvilket er Blåvand Fuglestations første aflæsning af arten… og den laver “slangehals tricket” til ære for fotografen.