Foto: Henrik Knudsen, Copyright.
Sorthovedet Måge adult. Det var ikke kun Sildemåge der optrådte i større antal end normalt, det gjorde den altid meget smukke Sorthovedet Måge også. I august havde jeg ikke mindre end 9 forskellige (6 adulte og 3 1k) fugle, som alle opholdte sig langs østkysten af øen. Største antal var en dag med 3 fugle ved Barager Nebbe (hhv. 2 adulte og 1 1k). I september blev det til 3 forskellige fugle (hhv. 1 adult og 2 1k). I modsætning til august fandt jeg ikke september fuglene langs østkysten. Den første september fugl som var en adult gik på en mark med over 1200 måger, hvoraf de 1000 var Stormmåger ved Simmerbølle, dette fund blev periodens første indlandsfund. De 2 andre fund som begge stammede fra samme dag bestod af 2 1k fugle og de blev fundet ved Dovns Klint samt på en mark lige ud til kysten SØ for Bagenkop. Samlet blev det til 12 forskellige fugle i august og september og den samlede aldersfordeling var 7 adulte og 5 1k. Jeg har aldrig tidligere haft så stor en forekomst på Langeland. Bagenkop. Barager Nebbe den 8. august 2024.
Sorthovedet Måge 1k. Denne ungfugl var nok den jeg blev mest glad for, da den pludselig landede på nordmolen i Spodsbjerg havn. Jeg har tidligere kun set en fugl i havnen og det var den faste adulte der kom en årerække hver vinter og rastede ved Drejet som en enkelt gang rastede kortvarigt i havnen. Så denne ungfugl er reelt den første rigtige rastende jeg får registreret i havnen. Spodsbjerg havn den 15. august 2024.
Sorthovedet Måge 1k. Det gode spørgsmål er nu hvorfor denne art har optrådt i rekord stort antal dette efterår. På trods af jeg virkelig har brugt mange timer på Mågerne dette efterår tror jeg ikke helt kun det er pga. min aktivitet i felten, at der er blevet set flere end normalt. Generelt har der bare været rigtig mange små måger langs østkysten, især har Stormmåge optrådte i store antal. En art der er ret god til at trække Sorthovedet Måge med sig. Derudover tror jeg også at vejret har spillet ind, især de gode perioder med østenvind har været gavnligt for arten. Uden jeg ved det helt præcist, så har jeg indtryk af der også i det svenske har været ganske pænt med fugle. Det bliver spændende fremover og se om det var kun var i år de var hyppigere end normalt eller det skal være noget vi vil opleve hvert år….. Lad os håbe på det sidst. Barager Nebbe den 24. august 2024.