SNART TID TIL EN LILLE FLAGSPÆTTE PÅ LANGELAND DEN 13. MARTS 2023.

Lille Flagspætte er en art jeg ikke har væltet mig i…. faktisk set så få at det næsten er pinligt. Jeg var med til at finde min første fugl sammen med Bent Staugaard og Lars Andersen efter en fugletur til Helnæs i april 1987. På vej hjem fra turen gjorde vi et tilfældigt stop ved den smukke skov Frederiksgaveskoven lige lidt nord for Helnæs. Bent ville skifte fodtøj da det var for varmt med træskostøvler i bilen… Som en lille sidebemærkning tror jeg ikke jeg nogensinde siden dengang har set nogen løbe rundt i den slags fodtøj. Men de bragte held… for mens vi stod der og ventede på at Bent fik skiftet kunne vi lige pludselig høre en hakkende spætte inde fra skoven. Bent mente ret hurtigt det lød som en Lille Flagspætte og der gik heller ikke ret lang tid før vi fandt den. Den sås rigtig godt men havde det hårdt da den blev jagtet rundt af to Store Flagspætter. 

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Lille Flagspætte. Der skulle gå 26 år før jeg fik set min næste Lille Flagspætte på Fyn, da der rastede en fugl i forårene 2013 og 2014 ved Ravnholt på Lindkær. Ravnholt den 13. marts 2013.

Mens jeg var ringmærker ved Blåvand drømte jeg altid om at fange arten ude i den yderste klitrække… det skete som bekendt desværre aldrig. Faktisk har jeg kun set arten på direkte træk da jeg arbejdede ved Rødby på Lolland med radarovervågning. Det var samme år som Thomas W Johansen og jeg også havde en trækkende Mellemflagspætte ved Rødby. Lille Flagspætte har en mindre bestand på Nordsjælland og på Bornholm mens der ikke er mange par i det øvrige land. Arten yngler slet ikke på Fyn, dog var fuglen ved Ravnholt nok en mulig ynglefugl. Arten yngler med en sund bestand rundt omkring Danmark og i takt med at Mellemflagspætten nu for alvor rør på sig er det måske forventeligt at der vil dukke flere Små Flagspætter op også, da der er mange par syd for grænsen. Især ville jeg gerne se en komme trækkende fx. på Hou Nordstrand på Nordlangeland i løbet af foråret. Marts og april er især de måneder hvor der dukker Små Flagspætter op, så det er med at holde øje nu.

Lille Flagspætte. Jeg håber måske det kan blive dette forår jeg får set min første på Langeland. Ravnholt den 13. marts 2013.