DET TIDLIGSTE FUND AF EN JUVENIL MIDDELHAVSSØLVMÅGE I DANMARK – SPODSBJERG HAVN DEN 7. JULI 2022.

Da jeg for to dage siden her på bloggen havde skrevet om at der snart måtte dukke nogle juvenile Kaspiske Måger op på Langeland, så var det jo oplagt at lave en aftentur til Spodsbjerg havn efter arbejde i går den 7. juli 2022.. Ret hurtigt opdagede jeg at der bagved en kutter godt et par kilometer ude hang en juvenil stor måge… Det var den første juvenile store måge jeg havde set på vingerne i år. Selv om vindretning ikke lige var så god, så lå det i kortene at det meget vel kunne være en Kaspisk Måge. Desværre lagde den sig på vandet et stykke ude og jeg kunne desværre ikke lige genfinde den igen. Men efter 10 minutter kom den atter på vingerne og landede herefter på stenmolen ved havneindløbet sammen med flere andre måger. Jeg blev noget overrasket da jeg hurtigt kunne se det ikke var en Kaspisk Måge men derimod en juvenil Middelhavssølvmåge. Ikke siden 2020 hvor jeg havde 2 juvenile på Langeland (som i øvrigt var de første jeg nogensinde havde haft på Øen.) havde jeg set den aldersgruppe på Langeland. Jeg var noget overrasket over så tidligt et fund, da det var en hel uge tidligere end hvad der nogensinde er registreret af juvenile fugle i Danmark før (kilde: Dofbasen). Det er dog nok forventeligt at der i fremtiden vil kunne komme endnu tidligere fugle i forbindelse med varmere klima samt at der er flere der tjekker samt interesserer sig for de store måger. Faktisk bør det i fremtiden kunne lade sig gøre at finde en juvenil Kaspisk Måge i juni og nok også en Middelhavssølvmåge. Jeg fik heldigvis fuglen fotograferet da den efter en halv time forsvandt mod syd. Det blev desuden også til 2 3k Kaspiske Måger i havnen, den ene var en genganger, mens den anden var en ny fugl. Jeg har nu registreret 4 forskellige 3k fugle i Spodsbjerg havn i juni/juli 2022.

Tak til Hans Larsson og Josh Jones for deres kommentar til bestemmelsen.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Middelhavssølvmåge juvenil. Det er Danmarks tidligste fund af en juvenil fugl – De tidligere tidligste fund er registreret en uge senere, så flot at Langeland kunne få sådan en rekord. Spodsbjerg havn den 7. juli 2022.

Middelhavssølvmåge juvenil. Bemærk “sæbeøjet/bokserøjet”, det sorte kraftige næb samt den lyse kant der løber langs på tertiærerene. Spodsbjerg havn den 7. juli 2022.

Middelhavssølvmåge juvenil. Oversiden er meget mørk, der er blot lidt lyst på inderfanen af håndsvingfjerene. De store dækfjer ser ret ensartede ud (ingen mønster som hos Sølvmåge). Halebåndet står i tydelig kontrast til den mere hvide overhale. Spodsbjerg havn den 7. juli 2022.

Middelhavssølvmåge juvenil. Det største forvekslingsproblem er mere Sildemåge end Sølvmåge og Kaspisk Måge. Halebåndet er dog ikke så ensartet som hos Sildemåge. Hos Middelhavssølvmåge er det mest bredt på midten. Spodsbjerg havn den 7. juli 2022.