ENDNU EN TOM OMGANG FOR KASPISK MÅGE PÅ LANGELAND DEN 25. JANUAR 2022.

Langeland bød på trist vejr og kun få fugle i dag selv om vi var meget rundt på den sydlige del i dag. Inden der for alvor begyndte at komme dis og noget finregn kunne Laila og jeg dog glæde os over atter at se 3 Sortbuget Knortegæs ved Ristinge Hale. Lidt overraskende kunne vi ret hurtigt se at den ene fugl var en komplet ny fugl, da det var en fugl med en meget stor og voldsom hvid “leverplet”. Vi tjekkede hurtigt mine tidligere fotos igennem af de 3 andre individer så vi var helt sikre i vores sag og det viste sig at der ikke var noget at være i tvivl om. Det er ganske utroligt at der nu har været 4 forskellige Sortbuget Knortegæs ved Ristinge hale i løbet af knap 2 måneder. En jæger gik rundt på marken med en løs hund og satte yderligere flere pinde op i marken med flagrende plastisk end der var i forvejen for at skræmme gæssene væk. Fuglene forsøgte dog alligevel hurtigt at komme ind på marken, men blev hurtigt skræmt ud på vandet igen. Han fortalte at der i flere år var søgt om dispensation for at måtte skyde nogle af Knortegæssene da de var en belastning for afgrøderne. Heldigvis har man indtil videre fået afslag hver gang, hvilket jeg håber forbliver sådan. Marken har i mange år været benyttet af Knortegæssene og måske var det oplagt at give landmanden støtte og derved undgå ballade.

Det nye tiltag med at fremskynde fiskestoppet med 14 dage har virkelige været en effektiv måde at tømme havnene for måger på. I Bagenkop havn var der maks 30 måger og endnu være var det i Spodsbjerg havn hvor der ikke var en eneste måge inde da Laila og jeg var forbi i dag…. Det er meget mærkeligt at man pludselig overhovedet ikke kan finde en Kaspisk Måge i nogen af havnene længere. På grund af dette vælger jeg derfor ikke at følge de Kaspiske Måger så intenst i første halvdel af 2022 på Langeland. Efter at have fundet mere end 800 forskellige individer på 2 år er det nok også godt med en mindre pause. Men hold kæft hvor har det ellers været spændende !.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Kaspisk Måge juvenil (A) (Arkiv). Dette foto af en træt og udmattet ungfugl som stammer fra det store invasionsår i 2020 passer meget godt på mit lidt triste humør over der ikke længere er så mange måger i havnene på Langeland. Bagenkop den 23. juli 2020.

Kaspisk Måge 1k (A). (Arkiv) Jeg glæder mig allerede til andet halvår af 2022, hvor jeg håber der atter er mange unge og friske Kaspiske Måger på Langeland. Bagenkop den 11. september 2020.