SÅ KAN DU VÆRE DER ! – VI HAR VÆRET PÅ EN SKØN TUR TIL SYDVESTJYLLAND DEN 30. OKTOBER 2021.

Laila havde længe haft lyst til en fugletur til  Sydvestjylland og da hun spurgte om jeg ville vise hende lidt rundt på min gamle hjemmebane var jeg selvfølgelig klar…. Vi startede dog lidt udenfor min hjemmebane på Mandø den 28. oktober 2021… Vi kørte over ebbevejen i det smukkeste vejr og kunne nyde flere Sølvhejre og Bjerglærker inden vi nåede øen. Vores mission var at se den Fuglekongesanger som havde rastet flere dage inde i byen da det ville være ny art til Laila… Efter et kvarter kunne Laila melde hun havde fundet den (jeg var ret imponeret over hvordan hun lige gjorde det) og herefter var det en ren fornøjelse da den kunne ses igennem længere perioder super godt samt høres kalde flere gange. Vi nød herefter et par timer på Øen hvor vi kørte lidt rundt og så mange fine fugle bla. en Grønlandsk Stenpikker (så sikker som man nu kan være på en feltobs). Næste dag gik turen til min gamle hjemmebane Blåvand, hvor jeg ikke havde haft en morgenobs om efteråret i 4 år. Det blev en helt fantastisk fugledag vi fik os da det væltede afsted med et imponerende træk af Bog/Kvækerfinker. Vi så på lige under 3 timer 55.000 finker (en meget stor andel var Kvækerfinker). Jeg mindes ikke tidligere at havde oplevet så et intenst træk af Finker på Hukket før, så fedt at ramme plet efter 4 års fravær. Der var også godt med Bjerglærker 52 stk. og der var ganske givet flere da flere flokke ikke kunne bestemmes med sikkerhed på grund af for stor afstand. Af andre gode småfugle kunne en Stor Korsnæb også bogføres. Udover småfuglene fik vi også set en fin trækkende Thorshane, lidt Dværgmåger samt en enkelt sen H/F-Terne. Morgenobsen sluttede da der var fremvisning af en Fuglekongesanger som var blevet fanget i Fyrhaven…. vores anden på to dage. Dejligt at fuglene fortsatte ikke svigter en i Blåvand , hvor alt ellers er som det plejer alt for mange turister og sure gamle mænd. Vi var slet ikke færdig med at have en fed dag da vi fandt 3 Rødtoppede Fuglekonger inde ved Blåvand Radio samt ikke mindst en SUMPMEJSE som blot var min anden på Hukket nogensinde. Den første sikre for Hukket fandt jeg også da jeg havde en i Fyrhaven den 3. november 2017. Lørdag den 30. oktober 2021 blev vores sidste dag i Sydvestjylland og vi startede atter i Blåvand hvor vi  dog overhovedet ikke kunne følge de gode takter op fra i går, men vi fik set en enkelt Rødtoppet Fuglekonge inden vi forlod Hukket igen. Vi tog herefter et kort smut ud til Grønningen hvor vi fandt et meget sent eksemplar af Bynkefugl. Resten af dagen blev brugt på en tur til Tipperne og Værnengene hvor det væltede med især Bramgæs men også en enkelt Islandsk Stor Kobbersneppe samt 4 Brushøns. Lidt overraskende fandt vi 3 Bramgæs med halsring som alle var blevet mærket ved Kolguev Lake i Rusland i perioden den 1.-6. august 2019. Den ene var blev aflæst tidligere på Tipperne og Værnengene i april og maj 2020 mens de andre 2 aldrig var blevet aflæst. Det var så slut på 3 skønne dage sammen med Laila i Sydvestjylland.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Fuglekongesanger. Måske en af de smukkeste sangere man kan se. Mandø den 28. oktober 2021.

Grønlandsk Stenpikker. Et meget stort eksemplar som var meget varmt farvet på undersiden. Stod meget oprejst og mindede derved i holdning om en Isabellastenpikker. Mandø den 28. oktober 2021.

Fuglekongesanger. Turens anden “tigerfyr” blev set da den blev fremvist ved Fyret. Blåvand den 29. oktober 2021.

Sumpmejse. Personligt nok turens største overraskelse for mig. Det var blot det 2. fund for Hukket. Blåvand den 29. oktober 2021.

Sortstrubet Bynkefugle. Min ynglingsfugl var meget almindelige på vores tur. Grønningen den 29. oktober 2021.

Blåvand. Morgenstemning på Hukket. Blåvand den 30. oktober 2021.

Bynkefugl. Et meget sent eksemplar. Dog ikke mit seneste, jeg har tidligere fundet arten på samme lokalitet den 30. november 2011. Grønningen den 30. oktober 2021.

Bramgås. P76 var mærket i Rusland i august 2019. Værnengene den 30. oktober 2021.

Bramgås. P30… halsmærkerne var ikke så nemme at spotte. Værnengene den 30. oktober 2021.

Dagens 3 halsmærkede Bramgæs var alle mærket i det samme område i Rusland i august 2019. En stor tak til Mikkel Lausten fra Zoologisk Museum som allerede havde sendt data samme dag som vi havde aflæst dem. 

Islandsk Stor Kobbersneppe. Arten har været meget talrig dette efterår i Danmark. Værnengene den 30. oktober 2021.