KASPISK MÅGE 1K RASTENDE I LUNKEBUGTEN, TÅSINGE DEN 19. SEPTEMBER 2021.

På vej hjem fra min tur til Spodsbjerg havn den 19 september 2021 opdagede jeg at der rastede godt 500+ Hættemåger/Stormmåger i Lunkebugten på Tåsinge. Det var lidt for fristende ikke at tjekke dem igennem, så jeg smed bilen ind til siden og gik i gang. Desværre var der ikke noget spændende i mellem, men heldigvis stod der lidt Sølvmåger og rastede på en Ø som jeg også kunne tjekke. Med det samme opdager jeg en spændende måge som ved første øjekast ligner en 1. vinter Kaspiske Måge, hvilket ville være min første her på Tåsinge !. jeg bliver dog lidt forskrækket da denne fugl fremviser klart tofarvet næb og store brede hvide kanterne på teritærerne, hvilket er gode karakter på en Stor Sorthovedet Måge. Fuglen er temmelig langt væk (700 m+) og pudser sig konstant. Jeg kigger på fuglen i skop fra klokken 13.10 til 14.15 og først til allersidst ser jeg den stå stille inden den hurtigt letter og forsvinder for mig i retning af Valdemars slot. Under hele forløbet er jeg i tvivl om hvad jeg skal gøre, da jeg godt ved det er en fugl mange gerne vil se. Omvendt vil jeg heller ikke sende folk afsted på en fejlobs. Jeg vælger at slå koldt vand i blodet og sender en besked til Hans Larsson vedr. bestemmelsen. Hans skriver tilbage han har haft en ligende oplevelse og set en ung Kaspisk Måge som udviste tofarvet næb og brede kanter på tertiærerne og derved også tænkte på Stor Sorthovedet Måge indtil fuglen kom tæt på. . Så der er altid undtagelser i mågeverdenen, så man skal altid være 110 procent sikker inden man melder ud. Man kan selvfølgelig melde en mulig ud men jeg er ikke tilhænger af denne tilgang. Men jeg vil da i sidste ende glæde mig over jeg fik mig en Kaspisk Måge her på min egen Ø. Heldigvis har jeg set Stor Sorthovedet Måge i Danmark 2 gange begge gange i Blåvand hhv. i 1993 og 2017, begge fugle var 1k fugle. Den sidste var jeg heldig selv at finde, men håber fortsat at finde en på Langeland.. gerne en med “Styrthjelm”, altså en adult fugl.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Kaspisk Måge 1k (A). Den var ikke nem at dokumentere, men den lyser alligevel godt op mellem de stående måger (se mellem de to Knopsvaner på vandet til venstre lige mellem dem i baggrunden). Her kan man med lidt gode vilje se de store brede hvide kanter på tertiærerne. Lunkebugten, Tåsinge den 19. september 2021.