SÅ KØRE EFTERÅRET FOR ALVOR DEN 17. SEPTEMBER 2021.

Inden jeg tog mig af de Langelandske måger snuppede jeg lige lidt tid ude i Kelds Nor, hvor der var pænt med trækfugle samt rastfugle. Over havet kom den ene flok efter den anden af Mørkbuget Knortegås… klart den gås jeg holder mest af. Da det var temmelig overskyet opgav jeg at tjekke for Sortbuget Knortegås. Men der skal holdes øje den kommende tid, sidste år fandt og dokumenterede jeg det første sikre fund af hybridisering mellem Sortbuget x Mørkbuget Knortegås i Danmark. Ved Baragge Nebbe havde jeg en familieflok med 2 adulte fugle og deres 2 unger, læs mere her på bloggen fra den 23. oktober og den 28. oktober samt den 15. november 2020. I Noret var der godt med vadefugle, især var det lækkert med mange Sortklirer, Store Præstekraver samt forskellige Ryler (bla. lidt Dværgryler). Efter denne fine start på dagen tog jeg dagens første mågetjek i Bagenkop havn. Det stod desværre ret hurtigt klart at det ikke var her der skulle bruges en masse energi, da alle kutterne var hjemme i dag. Der var også kun ganske få måger inde og jeg fandt også kun 1 juvenil/1k Kaspiske Måge (A) som var en genganger fra de seneste besøg. På vej op langs østkysten af Langeland fandt jeg en 1 juvenil/1k Kaspiske Måge (A) (ny for 2021) på en mark ved Illebølle Udflytter, samme område som jeg havde en adult Sorthovedet Måge den 22. marts 2021. Det blev startskuddet på en god dag for Kaspiske Måge på Langeland. Stik imod mine forventninger var der virkelig gang i Spodsbjerg havn i dag, jeg så hele 8 fugle !, hvilket er et fint antal i 2021. Aldersfordelingen var 2 2k som begge var gengangere samt 6 juvenile/1k (5 A og 1 B). 3 af de juvenile var nye for 2021, det drejede sig hhv. om 2 (A) fugle og 1 (B) fugl, sidstnævnte tælles som bekendt og beskrevet ikke med i det samlede antal for 2021, men nævnes som en bemærkning. Af dagens 10 Kaspiske Måger var der 4 nye for sæsonen 2021 (3 A og 1 B). Fra i dag må 2 rastende Rovterner (1 adult og 1 1k) ved Baragge Nebbe ikke glemmes. Senere på dagen havde jeg også en overflyvende adult Rovterne i Spodsbjerg havn, som jeg gætter på var en af fuglene fra Baragge Nebbe.

Aflæsning af Kaspisk Måge i Spodsbjerg havn: (P:84A).

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Mørkbuget Knortegås. Mange store flokke sås i dag på Langeland. Kelds Nor den 17. september 2021. 

Kaspisk Måge juvenil/1k (A). En af dagens nye fugle for 2021 sæsonen. Spodsbjerg havn den 17. september 2021.

Kaspisk Måge juvenil/1k (A). Samme fugl som på første foto. Bemærk en helt igennem typisk fugl. Spodsbjerg havn den 17. september 2021.

Kaspisk Måge juvenil/1k (A) En typisk fugl som er ringmærket samt farvemærket i Polen. Den har jeg nu registreret 4 gange i havnen hhv. den 26. august, den 27 august samt den 7. september 2021. Spodsbjerg havn den 17. september 2021.

Kaspisk Måge juvenil/1k (A). Her ses den polske fugl svømmende, man kan lige skimte den gule farvering. Spodsbjerg havn den 17. september 2021.

Kaspisk Måge juvenil/1k (A). Variationen er stor blandt de Kaspiske Måger, denne fugl er dog også ganske typisk. Den er dog ikke så hurtigt fremme i sin fældning, hvilket kan skyldes en omlægning eller at den tilhøre en anden bestand. Spodsbjerg havn den 17. september 2021.

Kaspisk Måge juvenil/1k (A). Samme fugl som på forrige foto, dog er det et arkivfoto af den. Jeg fik ikke skudt fotos af undervingerne i dag, mens synes det var vigtigt for sammenligningens skyld med de 2 forrige fugle. Spodsbjerg den 13. september 2021.

Kaspisk Måge juvenil/1K (B). Denne fugl er på mange måder ganske fin som Kaspisk Måge, men grunden til jeg kalder den en B-fugl skyldes bla. de grove streger i ansigtet som måske kan skyldes der er noget Sølvmåge gemt i den. Omvendt kan det også bare være variation inden for de Kaspiske Måger. Spodsbjerg havn den 17. september 2021.

Kaspisk Måge juvenil/1k (B). Samme fugl som på forrige billede. Undervingerne er i den meget mørke ende for en Kaspisk Måge. En fugl som denne ville evt. på et træksted blive kaldt for en Middelhavssølvmåge på grund af undervingerne. Bemærk dog de lyse “vinduer” i hånden Spodsbjerg havn den 17. september 2021.