TILBAGE TIL DE GAMLE MÅGEARKIVER DEN 23. DECEMBER 2019.

For nylig sendte Jens Kirkeby mig nogle meget spændende og interessante Sølvmåge billeder som han syntes jeg skulle se, da han havde været inde på min hjemmeside og læse om den formodede hybrid mellem Svartbag og Sølvmåge som jeg havde haft i Spodsbjerg havn i perioden den 22.-24. november 2019. Jens`s  billeder var taget på Hornøya på Varanger i Norge og de viste nogle utrolig mørke og meget store fugle med et meget kraftigt næb. De kunne især på oversidefarven minde om Spodsbjerg fuglen. Selv om det altid er svært at vurdere ud fra billeder så syntes jeg ikke deres næb var lige så kraftige som hos fuglen fra Spodsbjerg…  Selve næbfaconen mindede mig forsat mere om Sølvmåges… Men det er skønt at få sådan en fed feedback, da jeg pludselig kom i tanke om en kæmpe stor mørk Sølvmåge fra Rusland jeg havde aflæst i Bagenkop havn i marts 2012. Denne mindede mig meget om de fugle som Jens Kirkeby havde sendt mig fra Varanger og også om Spodsbjerg fuglen, men igen syntes jeg at næbbet passede bedre på en Sølvmåge. 

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Denne russiske Sølvmåge aflæste jeg den 14. marts 2012 i Bagenkop havn (der findes også en lille artikel omkring fundet på Club300.dk) den blev kun set denne ene dag i havnen. Den stammede fra et område der hedder Solovetskiy Arkhipelag, White Sea, Arkhangelsk O, Russia, hvilket er 1782 km fra Bagenkop havn. Oversiden plus de “bubblegum pinkfarvede” ben passer fint med Spodsbjerg fuglen… Næbbet er ganske vist meget kraftigt men dog ikke så voldsomt som hos Spodsbjerg fuglen. 

Ved sammenligning vær opmærksom på at fuglen i 2012 er taget i solskin og derved ser mørkere ud end Spodsbjerg fuglen. Næbbet på denne fugl fra den 22.-24. november virker utrolig massivt og meget mere voluminøst i forhold til den russiske Sølvmåge fra Bagenkop samt de fugle som Jens Kirkeby har fotograferet på Varanger. 

På kortet her viser den røde streg hvorfra den stammer den russiske Sølvmåge jeg aflæste i Bagenkop havn den 14. marts 2012. Jeg har tilføjet en røde stjerne, som viser hvor Jens Kirkeby fotograferede sine store mørke Sølvmåger.

Endnu engang tak til Jens Kirkeby som fik gamle glemte måger frem i lyset igen……