MIN FØRSTE KASPISKE MÅGE I SYDØSTJYLLAND – HEJLSMINDE NOR DEN 24. SEPTEMBER 2019.

Besøgte for første gang Hejlsminde Nor i det Sydøstlige Sønderjylland i forbindelse med en dejlig arbejdsopgave for Askov Højskole … Et utrolig smukt Nor med masser af fugle, Havørne, Isfugl og Fyrremejser…og en masse rastende måger… Da jeg lige havde en time inden jeg skulle guide fik mågerne en over nakken… og efter kort tid var der gevinst i form af en fin 1k kaspiske Måge. Det var 3. fund for Noret, men så vidt jeg ved første fotodokumenterede.. De to andre fund er fra 2014 og 2019… sidstnævnte stammer fra august. Fuglen lå til at starte med temmelig langt væk, men fløj for en kort bemærkning lidt tættere på hvor den rastede på en mindre badebro, hvor dens karakteristisk stemme også blev hørt. Senere blev den igen genfundet og atter langt ude…

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

På trods af afstanden er dette billede faktisk meget illustrativt og pædagogisk, da man kan sammenligne jizz´et mellem den unge Kaspiske Måge til venstre og den unge Sølvmåge til højre. Bemærk det lille hoved i forhold til kroppen hos den Kaspiske Måge, mens Sølvmågen har et stort rundt og fyldigt hoved… Girafhalsen halsen bemærkes også hos den Kaspiske Måge… dog lidt mere udpræget her, da den er meget opmærksom. Tydelige forskelle ses også på dækfjerne.. Sølvmågens ligner næsten klavertangenter… mens de mere ligner en kedelige hårdag for sekretæren oppe på kommunen hos den Kaspiske Måge… jævnt brunt… uden friske lyse striber fra frisøren.

I vanlig stil en ganske aggressiv Kaspisk Måge, hvor selv en Hvinand fik et par på “frakken” Her er det dog en Sølvmåge den er irriteret på.

Sydøstjylland har ikke mange fund af Kaspisk Måge syd for Kolding…. De er dog sikkert ganske overset…