DEN SIDSTE MOHIKANER…..TOPLÆRKEN I HIRTSHALS DEN 21. AUGUST 2018.

I forbindelse med mit besøg i Skagen, ville jeg gerne en tur forbi Hirtshals for at se Toplærke på vejen hjem… Et kig i DOF-Basen afslørede jeg ikke havde set den siden midt 90erne i Esbjerg havn, hvor arten nu er uddød. Tidligere havde jeg set den i Skagen havn og ved den store P-plads i Odense ude ved Bilka… men det var helt tilbage til engang i 80erne. Vi fandt hurtigt 2-3 fugle ved Rådhuset og selv om jeg blev glad for at se dem igen var det alligevel med blandede følelser jeg iagttog dem. Det er virkelig 11. time for den lille bestand i Hirtshals og kun et spørgsmål om år….fristes næsten til at skrive timer før de også er væk. Det er utrolig trist at opleve hvordan en ynglefugl forsvinder…. sidste gang jeg oplevede det var det med Urfuglen og (Markpiberen ?). Jeg er ikke helt klar over hvorfor Toplærken ikke længere kan overleve i Danmark, det varme klima som vi nu oplever i Danmark burde egentlig passe den godt, da den er meget almindelig i Sydeuropa. Vores havne har oplevet store ændringer de senere år og hermed kan vi måske have været med til at forringe ynglestederne for dem…  Inden længe er det Kirkeuglen der forsvinder…. den danske natur bliver fattigere og fattigere.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Der hænger “sorte skyer” over vores sidste lille bestand af Toplærke… Synes der er så meget symbolik i det foto jeg fik af Toplærken da den fløj forbi mig i aftenlyset i Hirtshals.

Toplærken går og finder lidt føde på et åbent stykke inde ved Rådhuset i Hirtshals.