HVEM KOM FØRST ÆGGET ELLER…..ODINSHØNEN

Mine sidste opslag her på bloggen har handlet om hvilke fåtallige småfugle der er mulige at finde i den danske natur lige nu…jeg har valgt ud fra arter som jeg holder rigtig meget af. Hvis småfuglene svigter eller man allerede har fundet en Lundsanger eller Høgesanger, så kan man jo begynde at tjekke de mange vadefugle der trækker gennem Danmark her i august. Blandt dem er der en som jeg holder utrolig meget af Odinshønen, som tilhøre familien svømmesnepper. Jeg husker tydeligt min første, som var en rastende en på stranden ved Blåvand ud for Sabinebunkeren (HUSK AT LÆS MIN FUGLEGUIDE TIL BLÅVAND, med alle de gode fif fra mine mange år ved Blåvand) i september 1987.. lidt atypisk stod den bare på stranden og kiggede helt forvirret inden den forsatte sin rejse mod syd. De små svømmesnepper er nogle seje vadefugle, de yngler over et stort område fra fx Canada, Grønland til Sibirien og overvintrer langt til havs i bla det Indiske Ocean. De fleste der ses i DK er om efteråret, enkelte gamle fugle dukker op allerede i juli, men hovedparten der ses er ungfugle, altså 1k i august-september. Man finder dem typisk i vådområder med små pytter hvor de snurrer rundt om sig selv og leder efter mad. På træk kan de være svære at finde i en stor Vesterhavsbølge ved Blåvand, de kommer ofte enkeltvis og virker meget sort/hvid… Et godt kendetegn hvis man ikke kan se nogle dragtdetaljer er den måde de flyver på… I den direkte flugt virker det som om de rotere rundt om sig selv,  jeg kommer altid til at tænke på en fjerbold fra badminton… En af de sidste jeg har set var en ved Grønningen i efteråret 2017 ved Blåvand, normalt ikke et sted at se den, men på grund af det regnfulde efterår var der masser af vand på engene og det tiltrak en smuk ungfugl som rastede længe.. Ofte er de meget tillidsfulde, da de kommer fra egne hvor de aldrig har set mennesker, og jeg kom også ganske nær på den, da den svømmede helt hen til mig… det kostede et par fyldte gummistøvler og en våd røv, da jeg måtte ned i niveau for at få de billeder jeg gerne ville have….. men det var det hele værd. Held og lykke med din egen Odinshøne…

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Odinshøne, Grønningen, Blåvand den 8. oktober 2017… I forhold til Thorshane som den kan forveksles med, har den et nåletyndt langt næb.

Meget udsædvanligt med en Odinshøne i oktober, her plejer det at være Thorshanen man kan finde, men heldigvis er fuglene ligeglad med datoer og statistik. Grønningen, Blåvand den 8. oktober 2017.

Til sammenligning Thorshane 1k, som blev fanget og ringmærket ved Blåvand den 30. oktober 2008. Den har klart bredere vingebånd end Odinshane, næbbet kraftigere, virker mere aflang og kan forveksles med Sandløber pga. vingebåndet.