DET GÅR LIGE I HJERTET – REDNING AF HVIDBRYSTET PRÆSTEKRAVE UNGE FANØ DEN 10. AUGUST 2018

jeg vil med det her indlæg gerne kåre Kim Fisher fra Fanø som en af hverdagens helte, jeg har sjældent mødt et så dedikeret menneske, som bruger al sin fritid på at tælle og passe på fuglene og naturen på Fanø. I dag var jeg med ham på en optællingstur op af stranden på vestkysten af øen… Det kraftige stormvejr som herskede i dag havde presset rigtig meget vand ind over stranden, vadefuglene var virkelig presset og de blev konstant skræmt op af flere biler som kørte direkte ind flokkene mens de filmede de opflyvende fugle. Det er utrolig at se hvad der morer moderne voksne mennesker, hvilken mangel på respekt for naturen som aldrig har været mere under pres end i de her år… Jeg var noget bekymret for den Hvidbrystede Præstekrave med sine to unger som jeg skrev om i går, men heldigvis kunne Kim fortælle, at han havde set dem og de havde gemt sig et godt sted højt oppe på stranden… Efter nogle timer med optælling og aflæsning, ville vi lige lave lidt havobs og se om vi kunne se en Kjove eller en anden slags havfugl.. Mens vi sidder der og spejder ud over havet kan vi pludselig høre en kaldende Krumnæbbet Ryle tror vi i første omgang… men der er ikke nogen Krumnæbbet Ryle, ude foran hvor vi sidder kommer pludselig den ene unge af Hvidbrystet Præstekrave løbende og kalder helt vildt på den voksne…. tidligere har jeg omtalt i et indlæg her på bloggen fra juli 2018, at det er en del af deres stemmeytringer. Vi kigger begge fortvivlet efter den voksne og den anden unge… men de er her ikke. Den enlige unge er næsten løbet 800 meter mod nord for det sted hvor Kim tidligere havde set dem i dag… Kim tager en hurtig beslutning og vil prøve at fange ungen og så bringe den tilbage.. Efter et lille minut har han fanget den og den kommer ned i hans kikkerttaske, så den ikke bliver stresset… Vi køre straks ned til stedet hvor den skulle være… men ak ikke nogen Hvidbrystet Præstekrave !. Vi tænker begge hvad gør vi nu… Kim vender bilen og lige så stille tjekker vi kysten… det ser ikke godt ud… den lille unge begynder at kalde fra tasken.. men forsat ingen Hvidbrystet Præstekrave…. puha det gør ondt i hjertet på os begge to… men pludselig som i en anden Hollywood film spotter Kim den voksne og den har heldigvis forsat den anden unge ved siden side… vi køre stille hen mod dem og får sat den lille unge ud som vildt kaldende løber over mod den voksne som kommer den løbende i møde… familien er atter genforenet… Hold kæft hvor var vi glade inde i bilen… en af de sjældneste ynglende vadefugle i DK, havde atter en chance for at få flyvefærdige unger på vingerne…. og det takket være Kim Fisher… jeg kan ikke rose ham nok for den indsats… jeg var vildt imponeret…

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Her genforenes den Hvidbrystede Præstekrave med sin unge – vi blev helt bløde i knæene inde i bilen.

Dagens eneste Almindelige Kjove var en lys fase, havfugletrækket var ikke hvad vi havde håbet på.