FAR ER DEN BEDSTE I VERDEN…..HVIDBRYSTET PRÆSTEKRAVE

Jeg har det næsten som om jeg er i drømmeland….. på Fanø er man omringet af vadefugle. Der er tusindevis af rastende og trækkende fugle her i sommerhalvåret, så er man til vadefugle så er det et “hotspot”… Men mellem de mange arktiske gæster er der endnu en vadefugl….en lokal ynglefugl som forsat ikke er færdig med at yngle den sjældne Hvidbrystede Præstekrave. Den yngler meget fåtalligt i Danmark og findes i dag kun i vadehavsregionen, så det er en meget sårbar art, som der skal tages ekstra hensyn til, hvis vi skal bevare den som ynglefugl her i landet. Den seneste uges tid har jeg næsten set arten dagligt, men det var en ekstra bonus, at se en han med sine små pull løbe rundt på stranden i dag. Ungerne vil rigtig gerne stå tæt ind til kroppen under vingerne på ham for at få varmen og kommer straks når han kalder dem til sig.. Han brugte to stemmer, den ene minder meget om Krumnæbbet Ryle, mens den anden lidt overraskende minder om en Vagtel. Han er meget opmærksom på der ikke sker hans unger noget, hvis andre vadefuglearter kommer for tæt på dem, så deles der gerne “håndmaddere” ud. Ungerne får ca. lov til at løbe rundt i 5 minutter på egen hånd inden han atter kalder på dem, de udnytter den frihed meget effektivt, de er konstant i bevægelse og snupper en masse små fluer. Hannen var i flere omgang op til 25-40 meter fra dem, i denne periode søgte han også ivrigt føde.

Foto: Henrik Knudsen, Copyright.

Det kunne godt se ud som om denne Hvidbrystede Præstekrave har fået 6 ben…. men under vingerne nyderne ungerne den varme krop.

Man kan næsten fornemme hvordan den lille pull nyder det.

Halløj…. så er det snart tid til at komme ud og finde noget at spise.

Ikke meget større end en bordtennisbold med utrolig lange ben… drøner den lille unge rundt og finder føde.